Våra viner

Frankrike – Champagne

Det svala klimatet och den unika, kritrika jordmånen i Champagne bidrar till ett karaktäristiskt, oftast friskt och mineralrikt vin. I Champagne görs, i likhet med t.ex. Italienska Franciacorta, vinerna enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska och höga krav på lagring.

Vi har valt att samarbeta med en småskalig vinmakare i den lilla Grand Cru-byn Cramant, prisad för att göra Champagne av hög kvalitet och med vingårdens egen karaktär.

MER OM CHAMPAGNE OCH VINGÅRDEN

Petitjean-Pienne

Småskaligt framställd hantverkschampagne från Grand Cru lägen i Côte des Blancs

Cramant, Côte des Blancs | Vingården | Vinmakare Denis och Dominique Petitjean

Mousserande vita viner
Coeur de Chardonnay Brut
Coeur de Chardonnay Brut Nature
Cuvée de Réserve Brut
Cuvée Millésime Brut 2010
Cuvée Prestige Brut

Mousserande roséviner
Champagne Rosé Brut

Coeur de Chardonnay Brut

Coeur de Chardonnay Brut Blanc de Blancs görs av 100% Chardonnay från Grand Cru vinodlingar. Cuvéen är en blandning av tre årgångar och släpps efter tre års källarlagring.

Perfekt att avnjuta som en aperitif och vid alla festliga ögonblick med sin fräschör, mineralitet och härliga citrus- och brödtoner. Passar också utmärkt till fisk och skaldjur.

Årgång NV
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt12%
Växtplats och jordmån35-åriga vinstockar på odlingar i Grand Cru-lägen i Cramant, Avize och Chouilly på kalkrik stenig lerjord.
SkördDruvorna skördas för hand.
VinframställningDe tre mustarna vinifieras separat. Pressning av druvorna görs med traditionell hydraulisk träpress från 1938! Malolaktisk jäsning vid behov, sedan vilar vinmusten i flera månader innan andra jäsning på flaska, källarlagring, degorgering och dosage.
MognadslagringCa 3 år i källaren
Restsocker6,2 g/L
Syra6,9 g/L
Servering8 °C
AvsmakningFärgen är gyllene och doften är ungdomlig med citrus- och brödtoner. Smaken är frisk och mineralisk med silkeslena bubblor, mogen frukt, mjuk karamell och nötiga toner.
Passar tillAperitif eller till fisk och skaldjur.
LagringspotentialUtvecklas med lagring
FörpackningHalvflaska 375 ml, Flaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsHalvflaska 170 kr, Flaska 310 kr, Magnum 585 kr


Hör vad stjärnsommelieren Andreas Larsson har att säga om denna härliga Champagne på sin kanal ”Tasted” (länk Youtube).


– Coeur de Chardonnay belönades 2015 med guldmedalj och topp 10 av ”Världens bästa mousserande viner” vid prestigefyllda internationella tävlingen Effervescents du Monde.


– ”Coup de Coeur” i Guide Veron Des Champagnes
– Guldmedalj i Feminalise World Wine Competition
– Flera utmärkelser i Le Guide Hachette Des Vins

Coeur de Chardonnay Brut Nature

Coeur de Chardonnay Brut Nature framställs på samma sätt som Brut, men i en aningen torrare stil med endast 2 gram restsocker per liter.

Den torrare stilen framhäver ytterligare vinets fina mineralitet och ger en aningen friskare karaktär.

Restsocker2 g/L
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 310 kr, Magnum 585 kr

Hör vad stjärnsommelieren Andreas Larsson har att säga om Coeur de Chardonnay Brut Nature på sin kanal ”Tasted” (länk Youtube).
– 2 stjärnor och ”Coup de Coeur” i Le Guide Hachette Des Vins
– Guldmedalj för bästa champagne i vintävlingen Le Concours des Vins Elle à Table

Cuvée de Réserve Brut

Cuvée de Réserve Brut är en Blanc de Blancs som görs av 100% Chardonnay från Grand Cru vinodlingar. Cuvéen är en blandning av tre årgångar och mognar hela 8 år i källaren, utan ekfatslagring.

Med sin långa lagring har vinet utvecklat dofter med aromer av brioche och rostat kaffe, kanderade citrusfrukter, äpple, päron och vita blommor. Fyllig och mineralrik smak av kanderad frukt, rostat bröd, moget äpple och valnötskärnor med en imponerande längd.

Underbar att avnjuta som en lyxig aperitif eller till exempel med stekt kalvfilé, foie gras, eleganta lammrätter eller halstrade kammusslor.

Årgång NV
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt12%
Växtplats och jordmån35-åriga vinstockar på odlingar i Grand Cru-lägen i Cramant, Avize och Chouilly på kalkrik stenig lerjord.
SkördDruvorna skördas för hand.
VinframställningLångsam pressning av druvorna under 4 timmar i husets traditionella press från 1938. Malolaktisk jäsning vid behov, sedan vilar vinmusten i flera månader innan andra jäsning på flaska, källarlagring, degorgering och dosage.
MognadslagringCa 8 år i källaren
Restsocker6 g/L
Syrag/L
Servering8-10 °C
AvsmakningFärgen är gyllene och doften har aromer av brioche och rostat kaffe, kanderade citrusfrukter, äpple, päron och vita blommor. Fyllig och mineralrik smak av kanderad frukt, rostat bröd, moget äpple och valnötskärnor med en imponerande längd.
Passar tillLyxig Aperitif eller till mat som stekt kalvfilé, foie gras, eleganta lammrätter eller halstrade kammusslor.
LagringspotentialUtvecklas med lagring
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 320 kr, Magnum 625 kr


– 2 stjärnor i Le Guide Hachette Des Vins

Cuvée Millésime Brut 2010

Petitjean-Pienne producerar endast årgångschampagne från de bästa åren.

Denna Blanc de Blancs årgång 2010 på 100% Chardonnay från Grand Cru vinodlingar har en komplex och behaglig doft, silkeslena bubblor, kraftfull smak och fin struktur.

Utmärkt till elegantare rätter som gratinerad hummer eller gåslever.

Årgång 2010
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt12%
Växtplats och jordmån35-åriga vinstockar på odlingar i Grand Cru-lägen i Cramant, Avize och Chouilly på kalkrik stenig lerjord.
SkördDruvorna skördas för hand.
VinframställningPressning av druvorna görs med traditionell hydraulisk träpress från 1938! Malolaktisk jäsning vid behov, sedan vilar vinmusten i flera månader innan andra jäsning på flaska, källarlagring, degorgering och dosage.
MognadslagringCa 10 år i källaren
Restsocker6 g/L
Syrag/L
Servering8 °C
AvsmakningDofter av äpple, päron, citrusfrukter, mandel och hasselnöt och sedan av aprikos och generösa aromer av honung och kakao. Rund och mineralisk smak med läckert syrlig finish och mycket ihållande eftersmak.
Passar tillAperitif eller elegantare rätter som gratinerad hummer eller gåslever.
LagringspotentialUtvecklas med lagring
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 400 kr– Flera utmärkelser i Le Guide Hachette Des Vins

Cuvée Prestige Brut

Cuvée Prestige Brut är en elegant Blanc de Blancs framställd av 100% Chardonnay från gårdens äldsta odlingar med 60 år gamla vinstockar och mognar på ekfat före buteljering.

Smaken är krämig och mogen med stor komplexitet och toner av choklad, smör, kanderad frukt och honung.

Passar kanske bäst att njutas som den är, men kan också matchas med en stor variation av elegant mat.

Årgång NV
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt12%
Växtplats och jordmån60 år gamla vinstockar på odlingar i Grand Cru-lägen i Cramant, Avize och Chouilly på kalkrik stenig lerjord.
SkördDruvorna skördas för hand.
VinframställningPressning av druvorna görs med traditionell hydraulisk träpress från 1938! Malolaktisk jäsning vid behov, sedan vilar vinmusten 6 månader i ekfat innan andra jäsning på flaska, källarlagring, degorgering och dosage.
MognadslagringCa 8 år i källaren
Restsocker5 g/L
Syra
Servering10 °C
AvsmakningGenerösa aromer av honung och karamell, som utvecklas mot kakao och rostat kaffe. Smaken är krämig, mogen och komplex med kraft och längd.
Passar tillPassar kanske bäst att njutas som den är, men kan också matchas med en stor variation av elegant mat.
LagringspotentialUtvecklas med lagring
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 415 kr– Coup de Coeur i Guide Veron Des Champagnes

Champagne Rosé Brut

Rosé Brut är gjord på druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Karaktären är torr, fräsch och mineralisk, härligt fruktig med små fina bubblor.

Att njutas som aperitif eller till fräscha sallader, grillad fisk eller skaldjur.

Årgång NV
DruvorPinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay
Alkoholhalt12%
Växtplats och jordmånOdlingar i Grand Cru-lägen i Cramant, Avize och Chouilly på kalkrik stenig lerjord.
SkördDruvorna skördas för hand.
VinframställningPressning av druvorna görs med traditionell hydraulisk träpress från 1938! Malolaktisk jäsning vid behov, sedan vilar vinmusten innan andra jäsning på flaska, källarlagring, degorgering och dosage.
MognadslagringCa 1,5 år i källaren
Restsocker7 g/L
Syra
Servering8 °C
AvsmakningFruktig och frisk doft av jordgubbar, hallon och grapefrukt. Smaken är uppfriskande med små välintegrerade bubblor, citrus, röd frukt, grapefrukt och en fräsch ihållande eftersmak.
Passar tillAperitif eller till fräscha sallader, grillad fisk eller skaldjur.
LagringspotentialUtvecklas med lagring men dricks helst ung
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 310 kr– Guldmedalj i Feminalise World Wine Competition

Petitjean-Pienne

”Småskaligt framställd hantverkschampagne från Grand Cru lägen i Côte des Blancs”

Cramant, Côte des Blancs | Vinmakare Denis och Dominique Petitjean

Det vackra området Côte des Blancs i Champagne heter så på grund av de berömda vita kritajordarna och att här odlas i stort sett endast den gröna druvan Chardonnay. Kritajordarna ger en fantastisk champagne med stor mineralitet och härlig syra.

I Grand Cru-byn Cramant produceras Chardonnay av högsta kvalitet. Cramant är belägen mellan Epernay och Vertus, är en av de 17 kommunerna som kan vara stolta över Grand Cru- beteckningen. Här, på de vackra höjderna ovanför Cramant, finner man vingården Petitjean-Pienne med vinmakarna Denis och Dominique.

Denis är sjätte generationens vinmakare och tillsammans med sin fru Dominique driver han den småskaliga, genuina vingården med 3,5 hektar egna vinodlingar varav dryga 2 hektar i Grand Cru-lägena Cramant, Avize och Chouilly. Allt arbete sker med traditionella metoder; druvorna skördas för hand och i källaren framställs vinet varsamt med stor respekt för terroiren och druvorna.

Resultatet är Champagne med unik karaktär för just Petitjean-Pienne, av mycket hög kvalitet gjord för att njutas vid alla tillfällen.

Hem | Våra viner