Våra viner

Italien – Piemonte

Cantina Tibaldi

Autentiska viner som på ett fint sätt uttrycker regionen Roero’s typiska egenskaper

Pocapaglia, Roero | Vingården | Vinmakare Monica & Daniela Tibaldi

Vita viner
Roero Arneis
Roero Arneis ”Bricco delle passere” Riserva

Röda viner
Barbera d’Alba
Langhe Nebbiolo

Roero Arneis DOCG

Roero Arneis från Cantina Tibaldi är ett härligt aromatiskt vin och en genuin tolkning av Piemontes främsta vita druva Arneis.

Vinet passar utmärkt att njuta i glaset eller till antipasti, men klarar också att möta smakrik mat såsom smakrika rätter av pasta, fisk eller ljust kött gärna med viss örtighet.

Det pittoreska området Roero är beläget nordväst om Alba och här är man stolt över att sedan länge odla den vita druvan Arneis, som är en ursprunglig druvsort som härstammar från Piemonte. Druvorna odlas i den norra delen av området vilket bidrar till att druvorna mognar länge och att vinerna blir aromatiska och friska.

Doften är sval med inslag av färsk grapefrukt, vit persika, nashipäron, vita blommor, mandel och en lätt jordig kryddighet. Smaken går i en tät och medelfyllig stil, fruktig och aromatisk med inslag av moget kvitten, vit persika, gult äpple och lite citron- och apelsinskal på slutet. Fruktigheten är väl balanserad av behagligt frisk syra och den långa eftersmaken har en fin mineralitet med lite honungstoner på slutet.

Denna Arneis passar till alla tillfällen och är utmärkt att njuta i glaset eller till antipasti, men klarar också att möta smakrik mat såsom smakrika rätter av pasta, fisk eller ljust kött gärna med viss örtighet. En pasta med krämig vitvinssås med räkor är en fin matchning och vinet passar även utmärkt till mellanlagrade ostar.

Årgång 2021
Druvor100% Arneis
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 135 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

– 89 poäng av James Suckling
– 16,5/20 poäng av Vinum Magazine
– 94 poäng av The Wine Front

Roero Arneis DOCG ”Bricco delle Passere” Riserva

Roero Arneis ”Bricco delle Passere” kommer från ett enda vingårdsläge (cru) och är något mer aromatisk och komplex i stilen. En ren och ärlig tolkning av Arneis-druvan och ett utmärkt matvin.

Ljus citrongul färg. Fruktig och blommig doft av färskt äpple, grönt päron och mogen citron tillsammans med torkade aromatiska örter och subtila toner av honung, bivax och inslag av jasmin i kombination med mineralaromer.

Smaken är fräsch, fruktig och samtidigt komplex, karaktäriserad av päron, citrus, vit frukt, mineraler och en välbalanserad syra. Örtiga inslag avrundas med en medellång, mjuk och fruktig avslutning.

Utmärkt till rätter baserade på fisk och vitt kött, men också med mustiga pastasåser. Gott till mellanlagrade ostar och antipasti, både kall och varm.

Omkring 3 500 flaskor produceras varje år.

Årgång 2020
Druvor100% Arneis
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– 90 poäng av James Suckling
– 90 poäng i Falstaff Weinguide
– 95 poäng av Gary Walsh, The Wine Front

Barbera d’Alba

Barbera d’Alba från Tibaldi är en välproducerad Barbera med fina fruktiga smaker och en mjuk och drickvänlig framtoning som passar perfekt både som sällskapsvin och till en stor bredd av maträtter. Detta till ett attraktivt pris för ett hantverksproducerat vin i små volymer.

Färgen är mörkt rubinröd. Doften i denna fräscha, livfulla Barbera domineras av härligt söta plommon och körsbär, röda vinbär, kryddor och små inslag av lakrits. Smaken är medelfyllig till fyllig, välbalanserad med vacker röd frukt och fin fräschör. Eftersmaken är intensivt fruktig och rund med mjuka, fylliga tanniner och en lång finish.

”Från den pittoreska sluttningsbyn Pocapaglia i Roero producerar Tibaldi en rad viner inklusive denna läckra Barbera. Aromer av röd frukt och mjuka dofter följs av en smak av intensiva röda körsbär och pepprig krydda, en fin mjukhet och ett litet grepp av tanninerna i avslutningen.”
– Decanter Magazine

Passar perfekt att njuta som sällskapsvin eller till rätter av vitt eller rött kött, pasta med smakrika såser eller kallskuret och mellanlagrade ostar.

Årgång 2020
Druvor100% Barbera
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 145 kr


Professionella betyg och utmärkelser:– 91 poäng av James Suckling
– 89 poäng i Decanter Magazine

Langhe Nebbiolo

En varm och silkeslen Langhe Nebbiolo av delikat feminin karaktär fylld av röd frukt och mjuka, mogna tanniner. Så lätt att älska.

Färgen är rubinröd. Doften är öppen och charmig med intensiva aromer av körsbär och röda frukter som hallon och jordgubb. Smaken är fyllig och saftig med en ren fruktighet av saftiga vinbär och sötsyrliga körsbär och inslag av lakrits och örter såsom torkad basilika. Välbalanserad fräschör, koncisa men väldigt sammetslena tanniner och en lång rund eftersmak.

Passar perfekt till rätter av rött kött och vilt, lamm, pastarätter gärna tryffelpasta och mellanlagrade ostar.

Årgång 2020
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr


Professionella betyg och utmärkelser:


– 90 poäng av James Suckling

Cantina Tibaldi

”Autentiska viner som på ett fint sätt uttrycker regionen Roero’s typiska egenskaper”

Pocapaglia, Roero | Vinmakare Monica och Daniela Tibaldi

Familjen Tibaldi har sitt ursprung i den charmiga byn Pocapaglia, belägen på kullarna i hjärtat av Roero. Vinodlingarna är vackert belägna norr om floden Tanaro och Barolo-distriktet. Gården har drivits av familjen i generationer och sedan 2014 sköter systrarna Monica och Daniela såväl odlingarna som vinframställningen tillsammans med sin far Stefano och farfar Tunin.

Tibaldi har nära 7 hektar ekologisk odling av de lokala Piemonte-druvorna Arneis, Favorita (Vermentino), Nebbiolo och Barbera. Roeros jordar består av blandad sand och sedimentära bergarter av marint ursprung med ett överflöd av kalksten och lera. De kalkrika sandjordarna och odlingar mot nordväst bidrar till friskheten och mineraliteten hos Tibaldi’s vita Arneis-viner, medan de röda vinerna odlas på kalkrika och mindre sandiga jordar i sydlig exponering där druvorna når en optimal mognad.

Monica och Daniela har ärvt en stor passion för att göra vin. De tillämpar ett modernt vinmakande men behåller sed och tidlös tradition. Vingårdsarbetet görs för hand med sikte på att bevara miljö och landskap. Varje enskild vinstock tas omhand i syftet att producera utmärkt frukt och en naturlig vinframställning tillämpas i vinkällaren.

”Vi är födda och uppvuxna med en kärlek till vinframställning. Vår far lärde oss allt vi vet i tekniska termer, men han förde också vidare sin kärlek till jorden och vinstockarna och livet som kretsar kring dem. Och nu är vi företagets nya ansikte utåt. Vi har finslipat våra färdigheter och samlat på oss gedigen praktisk erfarenhet tack vare Stefano, vår far och Tunin, vår farfar. Så, tillsammans med familjetraditionen är dessa egenskaper vårt riktiga visitkort för att föra familjens vingård till en förstklassig nivå i världsklass.” – Monica och Daniela Tibaldi

Alla viner från Tibaldi är framställda av ekologiskt odlade druvor som är certifierade ekologiska vingårdar genom certifieraren Valoritalia.

www.cantinatibaldi.com

Hem | Våra viner