Våra viner

Italien – Toscana

Castello della Paneretta

Elegans och tradition från hjärtat av Chianti Classico

Monsanto, Florens | Vingården | Vinmakare Alberto Albisetti

Röda viner
Chianti Classico DOCG
Chianti Classico Riserva DOCG

Söta viner
Vin Santo del Chianti Classico

Chianti Classico DOCG

Medelfyllig och välbalanserad Chianti Classico som behagar med sin fina fruktighet, syra och finstämda tanniner.

Vinet är framställt av handskördade druvor från gårdens egna odlingar i Monsanto, som anses vara bland några av de mest eftertraktade områdena inom appellationen Chianti Classico. I detta eleganta vin spelar Sangiovese huvudrollen, med en mindre andel av Canaiolo och Colorino som bidrar till vinets rundhet, en lätt örtighet och den vackra färgen. Lagring har skett på stora ekfat i 12 månader.

Röd färg med violetta nyanser. Doften är fruktig och komplex med inslag av syrliga körsbär, mörka körsbär, vilda bär, jordiga toner och lite tobak. Smaken är medelfyllig till fyllig, harmonisk, välbalanserad och lång med mörka körsbär, lätt örtighet, lakrits och en hint av kaffe tillsammans med en subtil mineralstruktur och finstämda tanniner.

Chianti Classico är ett mångsidigt vin som är utmärkt att njuta för sig självt eller förslagsvis till smakrika tomatbaserade pastarätter och rätter med lamm, kalv eller rött kött, eller till lagrade ostar. En perfekt kombination med lyxiga Italienska köttbullar i tomatsås med parmesanost.

Årgång 2020
Druvor85% Sangiovese, 10% Canaiolo 5% Colorino
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1500 ml
Pris exkl momsFlaska 165 kr, Magnum 345 kr


Professionella betyg och utmärkelser:


– 93 poäng av James Suckling
– 91 poäng i Falstaff Weinguide
– 89 poäng av Wine Enthusiast Magazine
– Brons i IWC, International Wine Challenge

”Mogen och djup i huvudkaraktären med toner av sura körsbär, svarta plommon, blöta löv och svartpeppar. En subtil närvaro av jordgubbssylt dominerar den sekundära scenen och förstärker komplexiteten. Medel till fyllig, saftig och balanserad med elegant avslut och bestämt ädel i varje klunk. Härligt.”
– 93 poäng av Raffaele Vecchione – WinesCritic.com

Chianti Classico Riserva DOCG

Fyllig och elegant Chianti Classico Riserva som är generöst fruktig och harmonisk med mjuka välbalanserade tanniner. En klassisk italiensk skönhet med djup och stil.

Vinet är framställt av handskördade druvor från gårdens egna odlingar i Monsanto, som anses vara bland några av de mest eftertraktade områdena inom appellationen Chianti Classico. Lagring har skett på stora ekfat i 24 månader vilket gett vinet en större komplexitet och en rund och mogen karaktär.

Intensivt röd färg. Doften bjuder på fin fruktighet och stor komplexitet med inslag av hallon, körsbär, katrinplommon, vilda bär och undervegetation. Smaken är fyllig, saftig och harmonisk och ståtar med sammetslena tanniner, mineralitet och en lång eftersmak. Fullmogna smaker av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, lite jordighet och behagliga lätt kryddiga ekfatstoner.

Denna ljuvliga, fylliga Chianti kan paras med en stor bredd av förslagsvis Italiensk mat, rätter med vilt, rött kött eller lagrade ostar, men står sig också vackert på egen hand.

Årgång 2019
Druvor90% Sangiovese, 10% Canaiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 185 kr


Professionella betyg och utmärkelser:


– 93 poäng av James Suckling
– 91 poäng av Falstaff
– 94 poäng i Decanter World Wine Awards
– 16/20 poäng av Vinum Wine Magazine
– 91 poäng av Robert Parker Wine Advocate

”Cranberries, dried cherries, mushrooms, dried herbs, flowers and charred bark on the nose. Medium-bodied with tight tannins and a savory, firm palate. Dried-spice character at the end.”
– James Suckling

Vin Santo del Chianti Classico

Vin Santo är det klassiska söta vinet från Chianti Classico och en härlig följeslagare till desserten.

Malvasia och Trebbiano lufttorkas på mattor ovanför loftet till vingården 3-5 månader till januari eller februari efter skörd. Vinet får sedan vila på loftet små kastanjefat i 5 år tills det är redo att njutas.

Guldgul med kopparfärgade nyanser. Dofter av persika, aprikos, mogen ananas och tropisk frukt med inslag av valnöt. Smaken uppvisar en sammetslen, elegant frukt med mjuka toner av nektarin och gifter sig fint med eken. Varm och omslutande med balanserad syra som ger en fyllig och elegant finish.

Årgång 2012
DruvorTrebbiano, Malvasia
FörpackningFlaska 375 ml
Pris exkl moms395 kr

Castello della Paneretta

”Elegans och tradition från hjärtat av Chianti Classico”

Monsanto, Florens | Vinmakare Alberto Albisetti

Vingården Castello della Paneretta med dess vackra slottsbyggnad ligger i området Chianti Classico, på de västra sluttningarna av de högsta kullarna i Val D’Elsa med utsikt mot San Gimignano. Platsen är en historisk passage för poeter, författare och målare och här är produktionen av vin dokumenterad så långt tillbaka som 1596.

Sedan 1984 driver familjen Albisetti slottet och vingården. Alberto Albisetti, tillsammans med oenologen Nicola Berti och vinmakaren Marco Guiggiani har ett tydligt fokus för vinproduktionen; utsökta Chiantiviner med stor respekt för historia, tradition och områdets särart. Genom att odla och framställa vin endast på inhemska druvsorter och dra nytta av områdets terroir skapas de bästa uttrycken för Chianti Classico, där Sangiovese har huvudrollen. Förutom utsökt Chianti Classico görs här även det traditionella söta vinet Vin Santo del Chianti Classico.

Jordmånen i Panerettas odlingar har en varierad karaktär och växlar i färg från ljusgrå till lila och röd. Lerjordarna har medelhög till hög densitet och växlar ofta med kalkrik jord med anor från den tid då klimatet i Toscana var subtropiskt. Inslaget av kalk gör jordarna mer lösliga och ger bördiga underskikt som släpper fram vatten och ger vinrankorna välmående under de torra somrarna. Den varierade jordmån som förekommer på gårdens odlingar ger förutsättningar att producera såväl strukturerade och komplexa viner som lättare, mer eleganta viner.

De mycket gamla vingårdarna har potential att producera enastående Sangiovese och Canaiolo. Vinodlingarna är helt fria från de druvkloner som så ofta förekommer i Toscana. Här odlas i stället rena Sangiovese och Canaiolo Nero med ett ursprung som är traditionellt för området och som tillsammans med jordmånen och vinmakarens skicklighet ger Chianti-viner av mycket hög klass.

www.castellodellapaneretta.com

Hem | Våra viner