Våra vingårdar

Frankrike – Bourgogne

Bourgognes vinhistoria sträcker sig ända till 300-talet och här framställs världskända viner som Beaujolais och Chablis. Det är den sjätte största vinregionen i Frankrike och såväl röda som vita viner framställs här, de dominerande druvorna är Pinot Noir, Gamay och Chardonnay.

Belägen i östra Frankrike har regionen ett nordligt klimat med varma somrar och relativt stränga vintrar. Årgångsvariationer på grund av klimatet och många små vinmakare med sin egen prägel på vinframställningen gör Bourgogne till en varierad och spännande vinregion.

Några av de mest kända och uppskattade vinerna från Bourgogne är de vita Chardonnay-vinerna, med Chablis i spetsen. Området Chablis vilar på en grund av kalksten, en gång i tiden havsbotten, och jordmånen är en blandning av märgelhaltig kalksten och lera vilket bidrar till friska viner med markant fruktsyra och ofta påtaglig mineralkaraktär.

Vi har valt att samarbeta med en småskalig men erkänd vinmakare i Chablis, som framställer såväl friska och mineraliska Chablisviner som härligt rödfruktig Bourgogne Pinot Noir.

Domaine de la Motte

Beine, Chablis | Vinmakare Bernard och Adrien Michaut

Vingården Domaine de la Motte i Chablis är familjeägd och har överlämnats från far till son sedan 1950. Nuvarande vinmakare Bernard Michaut driver gården tillsammans med sin son Adrien. Domaine de la Motte blev 2013 utvalda till ”IWSC French Wine Producer of the Year”.

Vingården är känd i området för att producera koncentrerade, mineraliska och mycket precisa viner som återspeglar Chablis speciella terroir. Vinodlingarna omfattar 25 hektar med vinstockar i olika lägen på de båda jordmånerna som förekommer i Chablis; Kimmeridge och Portland. Vinodlingarnas olika lägen möjliggör en stor variation av gårdens viner, alla med hög kvalitet.

Domaine de la Motte framställer sina viner med stor respekt för naturen och vingården har den högsta nivån av den franska certifieringen ”Hight environmental Value” (HVE).

Gårdens viner väljs regelbundet ut av Bourgognes mest anrika vinorganisation Tastevinage, som varje år gör ett noggrant urval av viner som som på grund av sin integritet, personlighet och obestridliga kvalitet uppnår kriterierna för kvalitetsstämpeln ”Confrérie des Chevaliers de Tastevin”

Hem | Våra vingårdar