Våra vingårdar

Tyskland – Pfalz

Pfalz är Tysklands näst största vinregion, belägen väster om Rhenfloden mot gränsen till Frankrike och Alsace. Vinodlingen i Pfalz går tillbaka ända till romartiden och området kännetecknas av ett behagligt klimat där runtomkringliggande berg skyddar mot regn och kalla vindar. På den varierande jordmånen trivs en mängd inhemska och internationella druvsorter, utöver vita druvor såsom Riesling trivs t.ex. Spätburgunder (Pinot Noir) riktigt bra här.

I Pfalz har vi valt att samarbeta med den visionäre vinmakaren Oliver Zeter, som 2007 buteljerade sitt första vin efter att dessförinnan praktiserat vinmakandets konst i såväl Italien som Sydafrika och särskilt specialiserat sig på Sauvignon Blanc. Oliver gör matvänliga kvalitetsviner med härlig balans av elegant torr struktur och bra syra.

Weingut Oliver Zeter

Neustadt – Haardt, Pfalz | Vinmakare Oliver Zeter

Oliver Zeter är vinmakaren som gått från en karriär som importör av exklusiva viner till att framställa egna viner i toppklass.

Under sin lärlingsutbildning specialiserade sig Oliver särskilt på Sauvignon Blanc från nya och gamla värden, med praktik i Italien och Sydafrika. Vid 40 års ålder buteljerade han sitt första vin, en ekfatslagrad Sauvignon Blanc som enligt Oliver ”dansar på snöret mellan stilarna i den nya och gamla världen” och som rönte stort intresse bland vinkännare och kritiker och genast satte den nya unga vingården på kartan.

Oliver väljer noga sina odlingsplatser i hela Pfalz och ser till att varje plats planteras med druvsorter som bäst passar in i odlingsplatsens egenskaper. I sina Odlingar har Oliver allt från de traditionella druvsorterna Riesling, Spätburgunder och Grauburgunder till de internationella sorterna Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc med flera.

Vinerna görs i en elegant och drickvänlig stil, oftast härliga följeslagare till mat. Med stor finess och eftertanke förädlas och mognadslagras vinerna som alltid kännetecknas av hög kvalitet.

Oliver beskriver sig själv så här: ”I’m not your typical winemaker, forced to balance a family winemaking tradition against my own vision. I consider myself lucky to have started from scratch. It let’s me do what I want, pursuing perfection with no worries about stepping on anyone’s toes but my own.”

Olivers familj har varit rotad i Pfalz i generationer.

Den vackra björnlogotypen som pryder flaskorna kommer från den välkända Pfalz-målaren Otto Dill. Konstnären, som regelbundet njöt av ett glas med Olivers farfar Walter Baer (Baer är tyska för Björn), tecknade vid ett tillfälle en björn med mänskliga drag på ett vykort till sin vän.

Hem | Våra vingårdar