Våra viner

Italien –
Trentino-Alto Adige (Sydtyrolen)

Köfererhof

Vita viner med intensitet, koncentration och perfekt balans från Italiens högst belägna vingårdar

Novacella | Vingården | Vinmakare Günther och Gaby Kerschbaumer

Köfererhof kultiverar de nordligast belägna vingårdara i hela Italien. Här produceras vita viner av toppklass som fått stort erkännande både inom och utanför Italien. Vinerna går i mer Österrikisk än Italiensk stil och är karaktäristiska för viner från Alto Adige; friska, fruktiga, mineraliska och med utmärkt balans.

Vita viner
Pinot Grigio
Kerner
Sylvaner
Veltliner
Riesling ”R” riserva
Sylvaner ”R” riserva

Pinot Grigio

Fruktig, frisk och mineralisk Pinot Gris med en fyllig och aromatisk karaktär och en lång utmärkande eftersmak.

Druvorna skördas för hand från odlingar 650 meter över havet och vinet får mogna 6 månader i ståltankar och i stora ekfat.

Doften är fruktig med inslag av melon, stenfrukt, citronzest och toner av akaciablommor och mineraler i finishen. Smaken är fyllig och rik med inslag av melon, äpple, gula frukter och mogna citrusfrukter. Fin mineralitet och en behagligt lång, ihållande och fruktig finish.

Utmärkt att njuta i glaset och ett brett matvin som gärna njuts till rätter med vitt kött såsom ugnsrostad kyckling med örter, till grillad fisk och smakrika skaldjursrätter såsom en skaldjursrisotto, förrätter med kronärtskocka eller en fräsch tallrik mozzarella, tomat och basilika. Provas med fördel till kantarelltoast eller en krämig pasta Carbonara.

Årgång 2021, 2022
DruvorPinot Gris
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 170 kr


Professionella betyg och utmärkelser:– 92 poäng av Wine Enthusiast Magazine
– 93 poäng av Robert Parker Wine Advocate
– 93 poäng i Falstaff Weinguide
– 92 poäng av Vinous.com
– Silvermedalj i Decanter World Wine Awards

”A stunningly aromatic and juicy pinot grigio with so much melon and white-nectarine fruit, but also tons of wet-stone character and invigorating acidity. Self-confidently breaks the mold for this category, particularly at the very racy finish, which just doesn’t want to stop! Drink or hold.”
– 94 poäng av James Suckling

”From vines grown at 650m at Novacella in the Valle Isarco, Günther Kerschbaumer produces a Pinot Grigio made in the true Alpine style. Partly aged in large oak casks, the wine is taut and full of energy, bringing together lively green fruit flavors with pinpoint acidity and a silky texture. Tangy, slatey and dry: lime sherbert with extra tingle.” – Michael Garner, Decanter
– 95 poäng av Decanter Magazine

Kerner

Kerner är ett elegant vin med en mjukt fruktig och intensiv doft och smak. Aromatiskt och fylligt med lätt kryddighet och stor mineralitet.

Vinets intensitet i dofter och smaker beror dels på jordmånen av glacialt ursprung som är rik på skiffer och granit, dels på de extrema temperaturförändringar som råder mellan dag och natt 700 meter över havet och som ger druvorna en lång mognadsprocess.

Aromatisk doft med kryddiga och varma citrustoner, apelsinskal, persika, inslag av cederträ och mineralitet på slutet. Smaken är fräsch, saftig och tät med inslag av äpple, vit persika och delikata salviaaromer. Välbalanserad med utmärkt längd och stor mineralitet.

Utmärkt som aperitif och med exempelvis plockmat, sushi och sashimi, fiskrätter, pasta med fisk och skaldjur och rätter med ljust kött.

Årgång 2020, 2022
DruvorKerner
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 170 kr


Professionella betyg och utmärkelser:


– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
– 3 Red Stars ”Excellent wine” i Veronelli wine guide ”Vini di Veronelli”
– 93 poäng av Robert Parker Wine Advocate
– 93 poäng av James Suckling


– 97 poäng och omnämnande i ”The 100 Best Wines and Vineyards of Italy 2023” by Luciano Ferraro and Luca Gardini

Sylvaner

Sylvaner är ett medelfylligt vin, mjukt och väldoftande, som övertygar med sin elegans, friskhet och fina mineralitet. Vinet har tydliga inslag av örter och mogen frukt.

Druvorna har handplockats i odlingar på Isarco-dalens sluttningar på 700 meters höjd och efter försiktig pressning har vinet lagrats några månader i rostfria tankar och sedan tappats på flaska.

Fin doft av örter, vilda blommor och vitpeppar, med citrus och mineraltoner på slutet. Smaken är medelfyllig och fräsch med fin fruktighet av mogen citrus, tät och elegant med frisk syra och ihållande mineral finish.

Passar utmärkt som aperitif, till antipasto, fiskrätter, vegetariska rätter och till färska eller mellanlagrade ostar.

Årgång 2020
DruvorSylvaner
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 165 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
– 94 poäng av Robert Parker Wine Advocate

Veltliner

Medelfylligt, mjukt runt vin fullt av fruktiga och blommiga dofter.

Druvorna har handplockats från vingårdar med stenig jord, mellan 700 och 800 meter över havet. Vinet har sedan fermenterats och lagrats några månader i ståltankar.

Färgen är gyllengul och doften fruktig och blommig med toner av citrus, örter och mineral. Smaken är fyllig och rund, balanserad med härlig syra och en lång finish.

Passar bra till ljust kött såsom schnitzel och de flesta fiskrätter såsom eleganta förrätter med fisk, pasta med fisk och skaldjur, fiskgrytor eller stekt fisk.

Årgång 2019
DruvorVeltliner
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 180 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
– 92 poäng av Robert Parker Wine Advocate

Riesling ”R” riserva

Elegant och aromatiskt vin med fin gyllengul färg, dofter av mogen frukt och behagligt fräsch i smaken.

Druvorna skördas och väljs noga ut för hand från utmärkta vingårdslägen i Isarcodalen. Vinet mognar 6 månader i rostfria ståltankar i kontakt med jästfällningen för att berika komplexitet och smakrikedom.

Doften är fruktig inslag av exotiska frukter, persika och aprikos samt en fin mineralitet. Smaken är behagligt fräsch med bra struktur och uthållighet. Avslutningen är lång med en anmärkningsvärd mineralitet.

Perfekt i kombination med stekt fisk och rätter av vitt kött.

Årgång 2021
DruvorRiesling
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 210 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Sylvaner ”R” riserva

Sylvaner riserva är ett vin med stor personlighet länge vunnit framgång bland finsmakare, vinrecensenter och gastronomiska restauranger.

Vinet är medelstort, mjukt och väldoftande med fin mineralitet och rikt på fruktiga toner.

De handplockade druvorna har pressats försiktigt och efter maceration har vinet lagrats 6 månader, till hälften i stora akaciafat och den återstående hälften i ståltankar.

Färgen är halmgul med grönaktiga toner. Doften har känsliga toner av vita frukter, blommor, plommon och kiwi. Smaken är komplex, med en fin friskhet på grund av dess höga syra och mineralitet, elegant och djup karaktär.

Passar utmärkt på egen hand eller t.ex. till eleganta smårätter, skaldjur, sushi, pasta med skaldjur, förrätter med rökt fisk och varma fiskrätter.

Årgång 2021
DruvorSylvaner
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 230 kr


Professionella betyg och utmärkelser:– Tre Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 5/5 grappoli ”Excellent Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
– 93 poäng i Falstaff Weinguide
– 93+ poäng av Robert Parker Wine Advocate
– 96 poäng i ”Guida essenziale ai vini d’Italia” Doctor Wine by Daniele Cernelli
– 93 poäng av Vinous.com
– Silvermedalj i Decanter Magazine – World Wine Awards
– 95 poäng av James Suckling
– 4/4 viti ”Excellent wine” i Guida ai Vini d’Italia Vitae – Italian Sommelier Association

Köfererhof

”Vita viner med intensitet, koncentration och perfekt balans från Italiens högst belägna vingårdar”

Novacella | Vinmakare Günther & Gaby Kerschbaumer

Gården Köfererhof har en historia från år 976 och räknas som en av de äldsta vingårdarna i Sydtyrolen.

Familjen Kerschbaumer har ägt och förvaltat gården sedan 1940 och i dag står Günther Kerschbaumer vid rodret för vinframställningen.

På Köfererhof produceras vita viner som utstrålar omisskännlig elegans och mineralitet, som är både typiska och unika för vinodlingsområdet Valle Isarco.

Vinodlingarna täcker endast 6 hektar och den höga höjden på de terrasserade vingårdarna belägna på mellan 650 till 700 meters höjd över havet samt de lokala klimatförhållandena erbjuder många utmaningar: hårt bergsklimat, extrema temperaturskillnader mellan dag och natt och långa vintrar som resulterar i långsammare mognadstider. Det hårda arbetet i de noggrant skötta vinodlingarna ger utdelning i form av mogna, friska, saftiga, karaktärsfulla druvor och intensivt doftande, koncentrerade och välbalanserade viner.

Vingården praktiserar organisk vinframställning där alla druvor skördas för hand och uppmärksamheten på detaljer är avgörande för den höga kvaliteten. Inhemska jästar används nästan uteslutande och vinerna fermenteras och lagras i temperaturkontrollerade tankar, med något undantag då lagring sker i stora fat av Acaciaträ.

Den totala produktionen är liten och kvaliteten på dessa viner höjer ribban för alla vita viner från Alto Adige – Köfererhof betraktas av många som en av de absolut bästa producenterna av vita viner i Italien.

”Weingut Köfererhof är en av Italiens minsta och bästa producenter av vitt vin. Nästan alla druvsorter Günther Kerschbaumer berör blir guld. Genom åren har han format anmärkningsvärt läckra och lagringsbara viner från Sylvaner, Riesling, Kerner, Müller-Thurgau och andra sorter.”
– Ian d’Agata, Vinous.com

Vinmakarens hemsida: www.koefererhof.it

Hem | Våra viner