Våra viner

Italien –
Trentino-Alto Adige (Sydtyrolen)

Weingut Abraham

Extravaganta viner i gränslandet mellan Italiensk livlighet och Sydtyrolsk tradition

Girlan/Eppan | Vingården | Vinmakare Martin & Marlies Abraham

Genom att medvetet bevara och vårda de vingårdslägen som gått i arv i generationer samt att kombinera lokala traditionella vinframställningsmetoder med modern filosofi skapar paret Abraham uttrycksfulla, karaktärsfulla och oberoende terroirviner som fått en unik ställning i Alto Adige.

Vita viner
Weissburgunder ”In der Låmm”

Orange viner
Gewürztraminer ”Upupa Orange”

Röda viner
Vernatsch ”Upupa Rot”
Blauburgunder
Pinot Noir ”Abraham Art”

Weissburgunder ”In der Låmm”

Pinot Blanc från gamla vinstockar i vingårdsläget ”In der Låmm” intill byn Eppan, på soliga sluttningar i västläge ca 500 meter över havet. Här dominerar moränjord från den senaste istiden blandat med vulkanisk sten gjord av mycket mineralrika bergarter.

Rankorna planterades för över 60 år sedan av Martins farfar. De djupt rotade vinstockarna behöver inte konstgjord bevattning och ger olika mineralsmakkomponenter som gör vinet unikt. Skörd av de små mogna druvorna sker i flera omgångar och följs av jäsning med naturliga jästar och lagring i stora ekfat. Efter drygt ett år tappas vinet med lätt filtrering.

En mycket elegant, kraftfull Pinot Blanc med intensiv och komplex fruktighet, fin syra och lång finish. Doft av mogna frukter som äpple, päron och citron med en lätt jordighet och stor mineralitet. Smaken är mjuk och fyllig med en lätt kryddighet, fin syra och lång eftersmak.

Vinet luftas väl och serveras i stora glas, gärna tillsammans med medelhavsrätter, fisk, ljust kött eller aromatiska ostar.

Årgång 2018
Druvor100% Pinot Blanc
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 215 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– ”Vinoslow Award” i Slow Wine Guide Italy
– 92 poäng i Falstaff Magazine
– 92 poäng av Antonio Galloni, Vinous.com

Gewürztraminer ”Upupa Orange”

”Upupa Orange” är en aromatisk och uttrycksfull Gewürztraminer i torr och elegant stil, som får sin fina färg och mjuka tanniner genom att druvskalen får jäsa tillsammans med druvmusten.

Gewürztraminer återspeglar en bit av Sydtyrolens historia eftersom druvan var utbredd i de varmare områdena i regionen redan under medeltiden. Abraham försöker framställa sin Gewürztraminer så ren och ärlig som möjligt utan tillsatser och restsocker. För att uppnå det används mycket mogna druvor från lokala druvkloner, spontan jäsning med druvskalen och förfining i använda träfat.

Ljust bärnstensfärgad med druvtypiska dofter av rosenblad, litchi, apelsinblommor och kryddor som kryddnejlika, kardemumma och cederträ. Smaken är fyllig och kraftfull med inslag av kanderad apelsin, elegant struktur med en lång och torr avslutning och fin mineralitet. De märkbara tanninerna från skalmacerationen kombinerat med mogna aromer ger denna Gewürztraminer en egen karaktär.

Vinet luftas väl och avnjuts med fördel i stora kupor. Passar utmärkt att njutas på egen hand, till det asiatiska köket, rökt mager fisk, vitt kött med fruktiga och bäriga såser eller vegetariska rätter med lätt inslag av sötma såsom pumpa, sötpotatis, grillad paprika, squash och aubergine. Upupa Orange är också en spännande matchning till ostbrickan, förslagsvis med ostar som Morbier, Raclette och Taleggio.

2 200 flaskor producerades av årgång 2017.

Årgång 2017
Druvor90% Gewürztraminer, 10% Pinot Blanc
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 235 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– 95 poäng i Falstaff Magazine
– 91 poäng i 5StarWines
– 4/5 bunches ”International top category wine” av Gault & Millau


– Vinnare av kategorin Gewürztraminer i Falstaff Wein Guide Italien 2023

Vernatsch ”Upupa Rot”

Vernatsch ”Upupa Rot” är en traditionell cuvée på den inhemska druvan Vernatsch från gamla vinstockar i Eppan, samt en liten andel Pinot Noir.

Druvorna till Upupa Rot kommer från vinodlingar på höjdgränsen till där det är möjligt att odla röda druvor. För att uppnå toppkvalitet handskördas druvorna endast från gamla, 50-åriga vinstockar med små mogna druvor.

Vernatsch (Schiava) är en ursprunglig sydtyrolsk druvsort. Länge underskattad, men som på senare tid väckt många vinälskares intresse. Druvans karaktär är saftig och fruktig med en spännande komplexitet. ”Upupa” syftar på det latinska namnet ”upupa epops”, härfågel, som är vanligt förekommande vid vingårdarna och som står för äkthet och oberoende.

Ljust rubinröd i färgen. Doften utvecklar sig med röda frukter som jordgubbar, hallon, körsbär och tranbär med inslag av rosor och vanilj. Saftig och lättdrucken i en fräsch och elegant stil. Fint strukturerad med behagliga tanniner och härlig mineralitet.

Detta spänstiga och livliga vin passar utmärkt att njutas för sig självt eller till charkuterier, pasta med tomatbaserade såser, fågel, lamm eller rött kött.

Årgång 2017
Druvor93% Vernatsch/schiava, 7% Pinot Noir
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 195 kr


Professionella betyg och utmärkelser:”En originell och övertygande tolkning av Vernatsch, en riktig juvel av smak och uttrycksfullhet; Doft av röd frukt med toner av violer och lätt kryddighet, mycket saftig smak med djup mineralitet.”
– ”Vinoslow Award” i Slow Wine Guide Italy

”Upupa Rot is a fruit-forward yet characterful and jovial expression with a spicy bouquet of sour cherries, cloves and blood orange. It’s soft and enveloping with near-fleshy textures, yet all is balanced by a combination of tart wild berries and zesty acids.” 
– 90 poäng av Antonio Galloni, Vinous.com

Blauburgunder

Ett härligt Pinot Noir i unik prisad Alto Adige-tolkning med livlighet och elegans.

Vingårdens röda, leriga och kalkhaltiga jordar intill Mendelbergen och det kyliga klimatet liknar Bourgogne och ger utmärkta förutsättningar för att odla Pinot Noir.

De handplockade mogna druvorna har genomgått maceration i 50% nya och 50% använda stora ekfat. Det ofiltrerade vinet har sedan lagrats 20 månader på ekfat före buteljering.

Intensiv, balanserad doft av hallon, körsbär, vanilj, plommon och lätt kaffearom. Len konsistens med fina tanniner och behaglig syra, stor mineralitet, mörk frukt, karamell, kryddor, rund och lång eftersmak.

Luftas väl och avnjuts som meditationsvin eller med grillat rött kött, vilt eller lagrade ostar.

Årgång 2017
Druvor100% Pinot Noir
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 300 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

”Ett mycket originellt uttryck för Pinot Noir; kryddigt snarare än fruktigt och sprängfullt av mineraler.” – Decanter Magazine UK, ”Italy’s top Pinot Noirs”– 93 poäng i Decanter Magazine
– 91 poäng i Falstaff Weinguide

Pinot Noir ”Abraham Art”

En åldersvärd Pinot Noir med stark karaktär för ett speciellt tillfälle.

Abraham Art Pinot Noir görs av ett urval av de minsta och bäst mogna druvorna från vingården. I framställningen används 30% hela druvor med stjälkar, som fermenteras med musten i stora franska ekfat. Lagring sker i 20 månader både i nya och begagnade franska ekfat.

En mycket komplex och flerskiktad, fruktig Pinot Noir med närvarande, naturliga tanniner och en överraskande friskhet. Klar doft med fina toner av körsbär och jordgubbar, inklusive en fin blandning av kryddor. Smak av mogna björnbär, sälta, långvarig och elegant i finishen.

Ett uttrycksfullt vin för speciella stunder. Passar även perfekt med rostat och grillat rött kött, vilt och lagrad ost.

Årgång 2016
Druvor100% Pinot Noir
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 505 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

”Glänsande, fylligt granatröd. Klar doft med fina toner av körsbär och jordgubbar, inklusive en fin blandning av kryddor. Blommar i gommen, mogen björnbärsfrukt, presenterar tanniner med en slät kärna, mycket lång finish.” – Falstaff Magazine
– 96 poäng i ”Guida essenziale ai vini d’Italia” Doctor Wine by Daniele Cernelli
– 94 poäng i Falstaff Weinguide
– 4/5 bunches ”International top category wine” av Gault & Millau
– 3:e plats i Falstaff Burgunder trophy – Alto Adige Pinot Noir

Weingut Abraham

”Extravaganta viner i gränslandet mellan Italiensk livlighet och Sydtyrolsk tradition”

Girlan/Eppan | Vinmakare Martin & Marlies Abraham

År 2011 bestämde sig de unga vinmakarna Martin och Marlies Abraham för att utveckla sina egna vingårdar och göra sitt eget vin. Martins farfarsfar Johann var den första i familjen att odla sina egna vinstockar 1901 och under generationer såldes druvorna till kooperativ, så det var först när Martin och Marlies 2011 bestämde sig för att göra sitt eget vin som nuvarande epok började i vingårdens historia.

Idag gör Martin och Marlies några av de mest unika och uttrycksfulla vinerna i Alto Adige. Vingården och vinerna har sedan starten rönt stor uppmärksamhet och skördat utmärkelser, då man utvecklat en stil som är unik och väldigt elegant. Produktionen är småskalig och efterfrågan är stor på vinerna särskilt bland gourmetrestauranger och bland finsmakare som funnit det speciella i Abrahams viner.

Genom att förlita sig på historiska odlingsplatser, lokala traditionella metoder och en vilja att experimentera skapar Martin och Marlies viner av både fantastisk kvalitet och slående originell personlighet.

De olika vingårdslägena, som varierar från 450 till 600 meters höjd, är noga utvalda utifrån druvornas behov där de säkerställs en gradvis mognad och ger frukt med stor aromatisk komplexitet inramad i en fast struktur.

Vinmakarna själva beskriver sig så här; ”Vi är engagerade i våra vingårdar och använder med fördel kunskapen från våra förfäder, som är grunden för all vår nuvarande utveckling. Den stora utmaningen för oss är att respektera och bevara den unika karaktären hos var och en av våra lokala vingårdar i Eppan (Appiano). Vårt mål är att producera originella och uttrycksfulla viner som utvecklar unikheten och mångfalden i vår terroir. Våra viner är också ett uttryck för vår livsstil.”

I dag framställs viner på druvor som Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Schiava/Vernatsch och Pinot Noir. ”Upupa” som gett namn åt flera av vinerna och pryder dess etiketter betyder Härfågel, en fågelart med vacker huvudbonad som förekommer i Dolomiterna.

Läs gärna den intressanta artikeln om Weingut Abraham och deras viner i TRINK Magazine.

www.weingutabraham.it

Hem | Våra viner