Våra viner

Italien – Apulien

Jorche Antica Masseria

Traditionella viner av hög kvalitet i en fyllig, varm och välbalanserad stil

Torricella, Taranto | Vingården | Vinmakare Dalila & Emanuela Gianfreda

Röda viner
Negroamaro del Salento ”Caleido”
Primitivo di Manduria DOP

Söta viner
Primitivo di Manduria DOCG Dolce Naturale ”Lo Apu”

Negroamaro del Salento ”Caleido”

”Caleido” är en elegant och kraftfull tolkning av druvan Negroamaro som med sin välbalanserade och fylliga smak, harmoniska tanniner och den lätta bitterheten i eftersmaken är ett ljuvligt matvin.

Vinrankorna växer i jordar med sandsten rika på mineraler framför allt kopparoxider. De solmogna, handskördade druvorna vinifieras varsamt varefter vinet mognar 15 månader i barriquer och ”botti”, stora lerkrus, samt 3 månader på flaska.

Färgen är mörkt rubinröd och doften har tydliga inslag av mörka frukter som björnbär, blåbär, plommon, choklad och tobak. Smaken är rund och fyllig, mörkfruktig med en elegant fräschör i bakgrunden med sin medelhöga syra och harmoniska tanniner. Eftersmaken är lång och bjuder på inslag av choklad, tobak och en liten ljuv bitterhet som gör sig påmind i gommen.

”Caleido” är ett kraftfullt och prisvärt vin som med fördel njuts i glaset och passar utmärkt till kraftiga rätter med lamm och rött kött.

Årgång 2019
Druvor100% Negroamaro
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 125 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Primitivo di Manduria DOP

Primitivo di Manduria är ett strukturerat vin med en intensiv färg, doft och smak och är en välbalanserad, elegant tolkning av druvan Primitivo som traditionellt odlats i Apulien sedan 1700-talet. Primitivo di Manduria är ett välgjort hantverksvin som med stolthet visar på kvaliteten och potentialen i syditalienska viner.

De noga utvalda druvorna handplockas från 40-åriga vinstockar i vingårdens odlingar i Salento som producerar en koncentrerad, mogen frukt. Efter varsam vinframställning får vinet mogna 9 månader i barriquer och Italienska “botti” (stora lerkrus), följt av 3 månader i flaska.

Färgen är intensivt rubinröd med granatröda toner och doften har fruktiga toner av björnbär, vilda bär och en lätt kryddighet. Smaken är strukturerad och rik på mörk frukt, samtidigt mycket välbalanserad och harmonisk med medelhöga tanniner och fin syra.

Ett mångsidigt vin som är utmärkt att njuta för sig självt eller förslagsvis till smakrika pastarätter och rätter med lamm, kalv eller rött kött.

Årgång 2018
Druvor100% Primitivo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Primitivo di Manduria DOCG Dolce Naturale ”Lo Apu”

”Lo Apu” är ett ljuvligt dessertvin som uttrycker de mest typiska dofterna och egenskaperna av druvan Primitivo, som traditionellt odlats i Apulien sedan 1700-talet.

De noga utvalda druvorna handplockas från 70-åriga vinstockar i vingårdens odlingar i Salento som producerar en koncentrerad, mogen frukt perfekt för ett harmoniskt sött vin. Efter varsam vinframställning får vinet mogna i barriquer under 5 månader och sedan en tid på flaska.

Färgen är intensivt rubinröd och doften har fruktiga toner av björnbär, vilda bär, torkade fikon, solmogen frukt och en lätt kryddighet. Smaken är robust och harmonisk med mjuka tanniner och en fin syra som stödjer sötman väl. Ett klassiskt meditationsvin från södra Italien som måste upplevas.

”100% Primitivo grapes from 70 years old vineyards. Matures 5 months in barrique. Very impressive, dark red color, almost black. Prominent chocolate note, but there are also present spices, tobacco and plum aromas. Very soft, sweet mouth, balanced and assisted by a vivid acidity”.
– Guida essenziale ai vini d’Italia, Doctor Wine by Daniele Cernelli

Utmärkt att njuta för sig självt som en dessert, till söta efterrätter gärna med inslag av nötter, till ostbrickan gärna till lagrade ostar med hög sälta eller blåmögelostar, eller till fin choklad.

Årgång 2021
Druvor100% Primitivo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 210 kr


Professionella betyg och utmärkelser:
– 94 poäng i ”Guida essenziale ai vini d’Italia” Doctor Wine by Daniele Cernelli
– ”Top wine” i Slow Wine Guide Italy
– 89 poäng i The WineHunter Italy

Jorche

”Traditionella viner av hög kvalitet i en fyllig, varm och välbalanserad stil”

Torricella, Taranto | Vinmakare Dalila & Emanuela Gianfreda

Vingården Jorche med sin antika masseria grundades för över ett sekel sedan av Giovanni Gianfreda. Redan då präglades vinframställningen av starka traditioner för syditalienska viner och kärleken till vinet.

I dag sköts vingården av systrarna Dalila & Emanuela, som är 5:e generationens vinmakare. Mycket har förändrats på 100 år men kärleken till vinet, nyfikenheten, kreativiteten och de starka traditionerna kvarstår. I den numera moderna vinkällaren står högsta kvalitet i fokus och vinerna görs i en fyllig, varm och välbalanserad stil.

Jorche producerar de traditionella vinerna från Apulien på klassiska blå druvor för området som Negramaro och Primitivo samt ursprungliga gröna druvsorter som Fiano och Bianco d ’Alessano.

Bevarandet av dessa gamla druvsorter, klassiska vinodlingsmetoder och traditionell lagring i stora lerkrus, ”capasuni”, är exempel på bevarandet av historia och tradition i vinerna.

De äldre vinodlingarna om 12 hektar är belägna i Salento, nära havet, med upp till 70-åriga vinstockar på röda sandstensjordar rika på järn- och koppaoxid. Dessa odlingar producerar druvor i mycket begränsad mängd och med mycket hög kvalitet. I vingårdens omgivningar finns också 6 hektar yngre vinodlingar som bär utmärkt frukt. Jorche har i dag en ekologisk vinframställning och vinerna är veganska.

Vingården har vunnit uppskattning för sin strävan efter kvalitet i kombination med att de autentiska värdena från det förflutna bevaras, något som resulterat i eleganta syditalienska viner med personlighet och hög klass.

www.jorchewinery.com

Hem | Våra viner