Frankrike – Bourgogne
Domaine de la Motte
Beine, Chablis | Vingården | Vinmakare Bernard och Adrien Michaut
Vita viner
Chablis
Chablis Vieilles Vignes
Chablis Premier Cru ”Vau-Ligneau”
Chablis Premier Cru ”Beauroy”
Röda viner
Bourgogne Pinot Noir
Chablis
En traditionell Chablis med ett fint uttryck för vingårdens odlingar på kalkrika lerjordar utanför byn Beine.
Halmgul färg. Doften är elegant och balanserad, fräsch och livlig med blommiga och mineraliska toner, citrus, gröna äpplen och inslag av honung. Smaken har en vacker fräschör, komplexitet och finess och är generöst fruktig med inslag av citrus och gröna äpplen. Eftersmaken är lång och uppfriskande.
Utmärkt som aperitif och mångsidigt matvin till fågel, vitt kött, fisk och skaldjur, kyckling med krämig sås, lätt kryddade asiatiska rätter eller milda ostar.
Årgång | 2021 |
Druvor | 100% Chardonnay |
Förpackning | Flaska 750 ml Magnum 1 500 ml |
Pris exkl moms | Flaska 170 kr Magnum 350 kr |
Chablis Vieilles Vignes
Komplex och smakrik Chablis som får sitt uttryck från minst 50-åriga vinstockar. Underbart komplex med mogen frukt, samtidigt som vinet behåller energi och friskhet i en lång finish.
”Vieilles Vignes” betyder ungefär gamla vinrankor, som när de sköts väl ger mindre frukt och har ett djupgående rotsystem som ger druvorna en helt annan smakrikedom, struktur och djup.
Årgång | 2019 |
Druvor | 100% Chardonnay |
Alkoholhalt | 13% |
Växtplats och jordmån | Vinstockar i odlingar utanför byn Beine, exponerade i sluttningar som vetter mot norr på kalkrik lerjord. Små, koncentrerade och aromatiska druvor från vinstockar med låg avkastning ger ett vin med exceptionell rundhet. |
Skörd | Skörd med maskin för att bevara druvornas fräschör och renhet. |
Vinframställning | Pressning, alkoholjäsning i 15 dagar, malolaktisk jäsning i ståltank i 5 veckor. |
Mognadslagring | 90% i ståltank och 10% i ekfat i 8-12 månader. Den lätta ekningen gör vinet rundare och fylligare men ger ingen upplevd ekfatskaraktär. |
Restsocker | 3,3 g/L |
Syra | 3,64 g/L |
Servering | 8-10 °C |
Avsmakning | Aromer av citrus, grönt äpple och bakat äpple. Smaker av härlig stenfrukt där vinstockarnas ålder bidrar till smakens komplexitet, rikedom och djup. Lång och fräsch finish. |
Passar till | Perfekt till ostron och en bra matchning med krämiga fisk- och kycklingrätter, moussaka, spenat- och ricottapaj, milda ostar. |
Lagringspotential | Minst 5-10 år |
Förpackning | Flaska 750 ml Magnum 1 500 ml |
Pris exkl moms | Flaska 180 kr Magnum 375 kr |
Chablis Premier Cru ”Vau-Ligneau”
Chablis från Grand Cru-läge där de 40-åriga vinstockarna i syd-sydostläge på vita lerjordar ger vinet längd, finess och elegans. En mogen Chablis med pigg syra.
”Vau-ligneau”, som betyder liten dal, är en av de senaste Premier Crus i Chablis som nått denna status för att konsekvent producera fantastiska kvalitetsviner.
Perfekt med rökt lax eller foie gras.
Årgång | 2019 |
Druvor | 100% Chardonnay |
Alkoholhalt | 13,5% |
Växtplats och jordmån | 40 år gamla vinstockar i odlingar utanför byn Beine, syd-sydostläge på vita lerjordar. |
Skörd | Hälften skördas för hand och hälften med maskin. |
Vinframställning | Pressning, alkoholjäsning i 15 dagar, malolaktisk jäsning i ståltank i 5 veckor. |
Mognadslagring | 70% i ståltank och 30% i ekfat i 11 månader. |
Restsocker | 1,1 g/L |
Syra | 3,87 g/L |
Servering | 8-10 °C |
Avsmakning | Aromer av citrus, äpple, persika och nektarin. Torr, fräsch, lätt smörig smak med äpple, citron, lime, grapefrukt och mandel. Lång finish. |
Passar till | Smakrika fiskrätter, skaldjur, kyckling med krämig sås, rökt lax, foie gras. |
Lagringspotential | Minst 5-10 år |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 220 kr |
– Silver och brons i IWSC International Wine & Spirit Competition
– Silver och brons i Sommelier Wine Awards
– Brons i Decanter World Wine Awards
Chablis Premier Cru ”Beauroy”
Beauroy är en snyggt ekad Chablis som är rund och välbalanserad i stilen, med dofter av smörat rostat bröd och med smaker av rik stenfrukt, klassiska mineraltoner och fräsch citron i finishen.
Ett härligt vin att njuta till skaldjur och eleganta fiskrätter.
Årgång | 2019 |
Druvor | 100% Chardonnay |
Alkoholhalt | 13,5% |
Växtplats och jordmån | Chablis Premier Cru Beauroy bredvid sjön Beine, vetter mot sydost med vit lera och kritajord som ger vinet längd. |
Skörd | Druvorna skördas för hand |
Vinframställning | Pressning, alkoholjäsning 15 dagar i ekfat, malolaktisk jäsning fem veckor i ekfat därefter lagras delar av vinet på ekfat. |
Mognadslagring | 40% av vinet lagras på ekfat i 11 månader. |
Restsocker | 1,1 g/L |
Syra | 3,65 g/L |
Servering | 8-10 °C |
Avsmakning | Aromer av rostade mandlar och vanilj. Smak av mogna frukter, citrus, persika och nektarin med utvecklade toner av honung, rostat bröd och vanilj. Fin mineralitet och syra med lång finish. |
Passar till | Skaldjur och eleganta fiskrätter. |
Lagringspotential | Minst 5-10 år |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 225 kr |
Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir är ett mjukt och medelfylligt, fruktigt och välbalanserat vin med harmonisk syra och mineralitet.
Druvorna kommer från vingårdens blott 0,32 hektar stora odlingar i västra Beine med 60 år gamla vinstockar planterade på lerig och kalkrik jord. De djupt gående rötterna och den låga avkastningen bidrar till vinets fina komplexitet och smakrikedom.
Doft och smak av röda och svarta frukter som jordgubbar, körsbär och svarta vinbär med en fräsch mineralitet och lätt jordighet. Varma ekfatstoner och välbalanserade tanniner i avslutningen.
Njuts med fördel i glaset, lufta gärna minst 30 minuter innan så att vinet öppnar upp sina fina doft- och smakaromer. Utmärkt som följeslagare till eleganta kötträtter av nöt, vilt eller till ostbrickan.
Ungefär 2 000 flaskor produceras varje år.
Domaine de la Motte
Coccaglio, Franciacorta | Vinmakare Bernard och Adrien Michaut
Vingården Domaine de la Motte i Chablis är familjeägd och har överlämnats från far till son sedan 1950. Nuvarande vinmakare Bernard Michaut driver gården tillsammans med sin son Adrien. Domaine de la Motte blev 2013 utvalda till ”IWSC French Wine Producer of the Year”.
Vingården är känd i området för att producera koncentrerade, mineraliska och mycket precisa viner som återspeglar Chablis speciella terroir. Vinodlingarna omfattar 25 hektar med vinstockar i olika lägen på de båda jordmånerna som förekommer i Chablis; Kimmeridge och Portland. Vinodlingarnas olika lägen möjliggör en stor variation av gårdens viner, alla med hög kvalitet.
Domaine de la Motte framställer sina viner med stor respekt för naturen och vingården har den högsta nivån av den franska certifieringen ”Hight environmental Value” (HVE).
Gårdens viner väljs regelbundet ut av Bourgognes mest anrika vinorganisation Tastevinage, som varje år gör ett noggrant urval av viner som som på grund av sin integritet, personlighet och obestridliga kvalitet uppnår kriterierna för kvalitetsstämpeln ”Confrérie des Chevaliers de Tastevin”.