Våra viner

Frankrike – Bourgogne

Domaine de la Motte

Koncentrerade, mineraliska och mycket precisa viner som återspeglar Chablis speciella terroir

Beine, Chablis | Vingården | Vinmakare Bernard och Adrien Michaut

Vita viner
Chablis
Chablis Vieilles Vignes
Chablis Premier Cru ”Vau-Ligneau”
Chablis Premier Cru ”Beauroy”

Röda viner
Bourgogne Pinot Noir

Chablis

En traditionell Chablis med ett fint uttryck för vingårdens odlingar på kalkrika lerjordar utanför byn Beine.

Halmgul färg. Doften är elegant och balanserad, fräsch och livlig med blommiga och mineraliska toner, citrus, gröna äpplen och inslag av honung. Smaken har en vacker fräschör, komplexitet och finess och är generöst fruktig med inslag av citrus och gröna äpplen. Eftersmaken är lång och uppfriskande.

Utmärkt som aperitif och mångsidigt matvin till fågel, vitt kött, fisk och skaldjur, kyckling med krämig sås, lätt kryddade asiatiska rätter eller milda ostar.

Årgång 2021
Druvor100% Chardonnay
FörpackningFlaska 750 ml
Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 170 kr
Magnum 350 kr

Chablis Vieilles Vignes

Komplex och smakrik Chablis som får sitt uttryck från minst 50-åriga vinstockar. Underbart komplex med mogen frukt, samtidigt som vinet behåller energi och friskhet i en lång finish.

”Vieilles Vignes” betyder ungefär gamla vinrankor, som när de sköts väl ger mindre frukt och har ett djupgående rotsystem som ger druvorna en helt annan smakrikedom, struktur och djup.

Årgång 2019
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt13%
Växtplats och jordmånVinstockar i odlingar utanför byn Beine, exponerade i sluttningar som vetter mot norr på kalkrik lerjord. Små, koncentrerade och aromatiska druvor från vinstockar med låg avkastning ger ett vin med exceptionell rundhet.
SkördSkörd med maskin för att bevara druvornas fräschör och renhet.
VinframställningPressning, alkoholjäsning i 15 dagar, malolaktisk jäsning i ståltank i 5 veckor.
Mognadslagring90% i ståltank och 10% i ekfat i 8-12 månader. Den lätta ekningen gör vinet rundare och fylligare men ger ingen upplevd ekfatskaraktär.
Restsocker3,3 g/L
Syra3,64 g/L
Servering 8-10 °C
AvsmakningAromer av citrus, grönt äpple och bakat äpple. Smaker av härlig stenfrukt där vinstockarnas ålder bidrar till smakens komplexitet, rikedom och djup. Lång och fräsch finish.
Passar tillPerfekt till ostron och en bra matchning med krämiga fisk- och kycklingrätter, moussaka, spenat- och ricottapaj, milda ostar.
LagringspotentialMinst 5-10 år
FörpackningFlaska 750 ml
Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 180 kr
Magnum 375 kr

Chablis Premier Cru ”Vau-Ligneau”

Chablis från Grand Cru-läge där de 40-åriga vinstockarna i syd-sydostläge på vita lerjordar ger vinet längd, finess och elegans. En mogen Chablis med pigg syra.

”Vau-ligneau”, som betyder liten dal, är en av de senaste Premier Crus i Chablis som nått denna status för att konsekvent producera fantastiska kvalitetsviner.

Perfekt med rökt lax eller foie gras.

Årgång 2019
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt13,5%
Växtplats och jordmån40 år gamla vinstockar i odlingar utanför byn Beine, syd-sydostläge på vita lerjordar.
SkördHälften skördas för hand och hälften med maskin.
VinframställningPressning, alkoholjäsning i 15 dagar, malolaktisk jäsning i ståltank i 5 veckor.
Mognadslagring70% i ståltank och 30% i ekfat i 11 månader.
Restsocker1,1 g/L
Syra3,87 g/L
Servering 8-10 °C
AvsmakningAromer av citrus, äpple, persika och nektarin. Torr, fräsch, lätt smörig smak med äpple, citron, lime, grapefrukt och mandel. Lång finish.
Passar tillSmakrika fiskrätter, skaldjur, kyckling med krämig sås, rökt lax, foie gras.
LagringspotentialMinst 5-10 år
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 220 kr– Silver och brons i IWSC International Wine & Spirit Competition
– Silver och brons i Sommelier Wine Awards
– Brons i Decanter World Wine Awards

Chablis Premier Cru ”Beauroy”

Beauroy är en snyggt ekad Chablis som är rund och välbalanserad i stilen, med dofter av smörat rostat bröd och med smaker av rik stenfrukt, klassiska mineraltoner och fräsch citron i finishen.

Ett härligt vin att njuta till skaldjur och eleganta fiskrätter.

Årgång 2019
Druvor100% Chardonnay
Alkoholhalt13,5%
Växtplats och jordmånChablis Premier Cru Beauroy bredvid sjön Beine, vetter mot sydost med vit lera och kritajord som ger vinet längd.
SkördDruvorna skördas för hand
VinframställningPressning, alkoholjäsning 15 dagar i ekfat, malolaktisk jäsning fem veckor i ekfat därefter lagras delar av vinet på ekfat.
Mognadslagring40% av vinet lagras på ekfat i 11 månader.
Restsocker1,1 g/L
Syra3,65 g/L
Servering 8-10 °C
AvsmakningAromer av rostade mandlar och vanilj. Smak av mogna frukter, citrus, persika och nektarin med utvecklade toner av honung, rostat bröd och vanilj. Fin mineralitet och syra med lång finish.
Passar tillSkaldjur och eleganta fiskrätter.
LagringspotentialMinst 5-10 år
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 225 kr

Bourgogne Pinot Noir

Bourgogne Pinot Noir är ett mjukt och medelfylligt, fruktigt och välbalanserat vin med harmonisk syra och mineralitet.

Druvorna kommer från vingårdens blott 0,32 hektar stora odlingar i västra Beine med 60 år gamla vinstockar planterade på lerig och kalkrik jord. De djupt gående rötterna och den låga avkastningen bidrar till vinets fina komplexitet och smakrikedom.

Doft och smak av röda och svarta frukter som jordgubbar, körsbär och svarta vinbär med en fräsch mineralitet och lätt jordighet. Varma ekfatstoner och välbalanserade tanniner i avslutningen.

Njuts med fördel i glaset, lufta gärna minst 30 minuter innan så att vinet öppnar upp sina fina doft- och smakaromer. Utmärkt som följeslagare till eleganta kötträtter av nöt, vilt eller till ostbrickan.

Ungefär 2 000 flaskor produceras varje år.

Årgång 2020
Druvor100% Pinot Noir
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 165 kr

Domaine de la Motte

”Koncentrerade, mineraliska och mycket precisa viner som återspeglar Chablis speciella terroir”

Coccaglio, Franciacorta | Vinmakare Bernard och Adrien Michaut

Vingården Domaine de la Motte i Chablis är familjeägd och har överlämnats från far till son sedan 1950. Nuvarande vinmakare Bernard Michaut driver gården tillsammans med sin son Adrien. Domaine de la Motte blev 2013 utvalda till ”IWSC French Wine Producer of the Year”.

Vingården är känd i området för att producera koncentrerade, mineraliska och mycket precisa viner som återspeglar Chablis speciella terroir. Vinodlingarna omfattar 25 hektar med vinstockar i olika lägen på de båda jordmånerna som förekommer i Chablis; Kimmeridge och Portland. Vinodlingarnas olika lägen möjliggör en stor variation av gårdens viner, alla med hög kvalitet.

Domaine de la Motte framställer sina viner med stor respekt för naturen och vingården har den högsta nivån av den franska certifieringen ”Hight environmental Value” (HVE).

Gårdens viner väljs regelbundet ut av Bourgognes mest anrika vinorganisation Tastevinage, som varje år gör ett noggrant urval av viner som som på grund av sin integritet, personlighet och obestridliga kvalitet uppnår kriterierna för kvalitetsstämpeln ”Confrérie des Chevaliers de Tastevin”.

www.chablis-michaut.fr

Hem | Våra viner