Våra viner

Frankrike – Languedoc-Roussillon

François Jaubert

Dynamiska terroirviner från bördiga vingårdar i Roussillon

Aspres, Roussillon | Vingården | Vinmakare François Jaubert

Röda viner
Ecarlate
Carmin
100%C Carignan Vieilles Vignes

Söta viner
Eclipse

Ecarlate

”Ecarlate” är ett lättnjutet vin fullt av frukt, krispighet och uppfriskande syra. Detta charmiga vin med utmärkt pris/kvalitetsförhållande njuts gärna i glaset tillsammans med en medelhavschark eller med en stor variation av maträtter.

Druvorna skördas för hand från soldränkta vinodlingar på kalkrika marker i Aspres, belägna mellan Mount Canigou och Medelhavet. Svalkande vindar från Pyrenéerna ger en lång växtsäsong, som tillsammans med mognad i rostfria ståltankar ger ett mineraliskt, fruktigt och balanserat vin med fin fräschör.

Granatröd färg. Intensiv doft av färska röda frukter, jordgubbar, blåbär, lakrits, peppar och örter. Smaken är medelfyllig, livlig och fruktig med aromer av röda frukter, mogna körsbär, kryddor och örter. Rund och smakrik i munnen, med en fräsch syra understödd av markerade tanniner. Delikat kryddig finish.

Passar utmärkt att njuta i glaset, till charkuterier, smakrika vegetariska rätter, rätter med vitt eller rött kött eller till ostbrickan.

Årgång 2022
Druvor60% Grenache noir, 15% Carignan, 15% Mourvèdre, 10% Syrah
UrsprungIGP Côtes Catalanes
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 120 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Carmin

”Carmin” är ett kraftfullt, generöst fruktigt och sammetslent vin, fylligt och njutbart i glaset och en utsökt följeslagare till grillat rött kött, grytor och smakrika ostar. Vinet har fått vila hela 18 månader på rostfria ståltankar för att uppnå struktur och balans med en bibehållen, utvecklad fruktighet.

Granatröd färg. Doft av röda frukter, björnbär, kanderade körsbär, vilda örter och peppar. Smaken är riklig, rund och snyggt framhävd med fräsch lakrits och peppriga toner. Välstrukturerad med balanserade tanniner och syra, mineralitet och en vackert kryddig finish.

Utmärkt att njuta i glaset, till grillat rött kött, grytor, vilt och smakrika ostar. Vinner på att luftas en stund innan servering.

Årgång 2022
Druvor60% Grenache noir, 30% Syrah, 10% Carignan
UrsprungAOP Côtes du Roussillon
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 145 kr


Professionella betyg och utmärkelser:



– 1 Stjärna i Le Guide Hachette Des Vins
– 16/20 poäng i Le Revue des Vins de France

100%C Carignan Vieilles Vignes

Ett rikt och komplext vin på druvor från gamla vinstockar, planterade av François Jauberts farfar Pierre 1969. Ett lågt skördeuttag tillsammans med varsam vinframställning och mognad i rostfria ståltankar ger ett fruktigt och balanserat vin med bibehållen fräschör. Ett måste för älskare av Carignans charmiga karaktär.

Granatröd färg. Doft av röda frukter, blåbär, svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär, örter och peppar. Medelfyllig till fyllig, behaglig och komplex textur med lätt kryddiga toner och aromer av svarta vinbär, björnbär, plommon och mörka körsbär, väl balanserade tanniner och syra, mineralitet och en trevlig avslutning med fina peppriga toner.

Utmärkt att njuta i glaset, till rätter med fågel, lamm, grillat rött kött, gärna med örtiga ugnsrostade grönsaker, eller medellagrade ostar.

Årgång 2021
Druvor100% Carignan
UrsprungIGP Côtes Catalanes
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr


Professionella betyg och utmärkelser:



– 91 poäng av Decanter Magazine

”Josig, fräsch och ren, denna oemotståndliga, vagt rustika röda kan sälja sig själv om chansen ges. Öppen och komplex i doften, gommen lägger till söta plommon som lyfts av inslag av karamell och skiffer. De närvarande tanninerna förstärks av tillräckligt med frukt för att göra den sippbar på egen hand och den livfulla men harmoniska syran ger tappningen riklig friskhet. Behagligt komplex, härligt balanserad och mer läcker, det här är en av de flaskorna du kommer att tömma mycket snabbare än du förväntade dig.”
– 90 poäng av Wine Enthusiast Magazine

Eclipse

”Eclipse” är ett sött, ljuvligt aromatiskt vin med exotiska, blommiga och kryddiga toner som öppnar för en rad gastronomiska möjligheter från eleganta förrätter som foie gras till friska och fruktiga desserter som sorbet eller smakrika ostar.

De solmogna druvorna skördas för hand från välexponerade odlingar på terrasser i Aspres vid foten av Pyrenéerna, där druvorna får en lång växtsäsong och når optimal mognad.

Gyllengul färg. Doften är mycket aromatisk, blommig och kryddig med aromer av citrus, stenfrukt och exotiska frukter. Smaken är mjuk och aromatisk, med aromer av Williamspäron, exotiska frukter och toner av ingefära. Långt och mjukt avslut med en behaglig fräschör.

Utmärkt att njuta sval som aperitif, till eleganta förrätter som foie gras, till friska och fruktiga desserter som sorbet, citrontårtor och fruktsallader, eller en utsökt följeslagare till smakrika ostar som getost eller roquefort.

Årgång 2023
Druvor80% Muscat petits-grains, 20% Muscat d’Alexandrie
UrsprungAOP Muscat de Rivesaltes
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 185 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

François Jaubert

”Dynamiska terroirviner från bördiga vingårdar i Roussillon”

Aspres, Roussillon | Vinmakare François Jaubert

Den familjeägda vingården Domaine François Jaubert ligger i utkanten av byn Ponteilla, i hjärtat av Aspres, i Roussillon. Vingården med dess källare inryms i en stenbyggnad från 1927 och vinodlingarna är utspridda i den vackra naturen utanför byn, på platåer med Pyrenéerna i väst och Medelhavet i öst. En varierande jordmån och ett tiotal druvsorter gör det möjligt att producera en mångfald av högkvalitativa viner.

Gården grundades redan på 1600-talet av François förfader Jean, som arbetade som präst och på den tiden anlade en gård med gräsmarker och spannmål. På 1840-talet påbörjades förvandlingen av gården till en vingård genom planering av de första vinrankorna och anläggandet av en källare 1842. Även då hette den första vinmakaren François Jaubert och sedan dess har 6 generationer av vinmakare avlöst varandra.

Nuvarande vinmakare François farfar Pierre tog över vingården 1941 och grundlade 1969 de odlingar med Carignan som gården förfogar över än i dag. I början av 1970-talet var Pierre en av de första vinmakarna i Roussillon att buteljera sitt eget vin, en början på vingårdens resa mot produktion av uttrycksfulla viner med personlighet och kvalitet.

François övertog driften av vingården 2017 som sjätte generationens vinmakare, med fokus att framställa dynamiska viner som lyfter fram den exceptionella terroiren i Aspres. I dag försöker François lyfta fram såväl sin terroir som sin region, historia och passion för vin, vilket återspeglas i vinernas kvalitet och känsla.

Vingårdarna är mellan 16 och 55 år gamla och sträcker sig över två områden. De odlingar som växer på siltig, lerig kalkstensjord från pliocentiden ger friska viner medan den största delen av odlingarna är belägna på dränerande terrasser som består av steniga jordar med kvartsstenar och fragment av skiffer, vilka ger fylliga viner med mineralitet.

Druvorna som odlas är främst de vanligt förekommande i området som Grenache, Carignan och Muscat, men även internationella druvsorter som Chardonnay odlas framgångsrikt. Vingårdens samtliga odlingar är organiskt certifierade från 2022.

Hem | Våra viner