Våra viner

Tyskland – Pfalz

Oliver Zeter

Innovativ vinmakare med viner av hög kvalitet och Sauvignon Blanc som specialitet

Neustadt – Haardt, Pfalz | Vingården | Vinmakare Oliver Zeter

Mousserande vita viner
Sauvignon Blanc Brut ”Sauvage”

Vita viner
Muskateller trocken
Grauburgunder (Pinot Gris)
Riesling ”Haardt”
Riesling Grosses Gewächs ”Weilberg”
Sauvignon Blanc trocken
Sauvignon Blanc ”Fumé”

Röda viner
Oliver Zeter ”Z”
Pinot Noir
Pinot Noir Reservé

Söta viner
Sauvignon Blanc ”Sweetheart”
Muscat Bleu ”Sweet purple”
”Goldschatz” Trockenbeerenauslese

Sauvignon Blanc Brut ”Sauvage”

Frisk och fruktig mousserande Sauvignon Blanc framställd på den traditionella metoden, där vinet fått en sekundär jäsning och lagring på butelj i minst 10 månader.

Druvorna handskördas tidigt för att bevara den fina friskheten och fruktsyran. Vinet är gyllene i färgen med en fin och ihållande perlage. Dofter av krusbär och passionsfrukt med smaker av frisk citrus, fruktträdgård och tropiska frukter. Finishen är försiktigt brödig, lång och njutbar.

Passar utmärkt som aperitif eller t.ex. med örtiga kyckling- och fläskrätter, krämiga pastarätter eller lätt aromatiska ostar som brie eller camembert.

Årgång 2020
DruvorSauvignon Blanc
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr

Muskateller trocken

Den aromatiska druvan Muskateller är en förträfflig följeslagare till asiatisk smakrik och kryddstark mat. Oliver Zeters Muskateller har fått riktigt fina recensioner i den tyska vinpressen bland annat av Vinum Magazine.

Det välbalanserade och aromatiska vinet gifter sig perfekt med såväl syra som sötma och hetta utan att upplevas sött i glaset.

Färgen är halmgul och doften avslöjar härliga toner av muskotnöt, inlagd päron, lite kryddnejlika och litchi. Smaken är frisk, aromatisk och välbalanserad.

Passar perfekt till asiatisk, smakrik och kryddstark mat.

Årgång 2020
Druvor100% Muskateller
Syra7,4 g/l
Restsocker8,3 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 135 kr

Grauburgunder (Pinot Gris)

En ren och uttrycksfull Pinot Gris i torr stil med fräsch syra, mineralitet, fruktighet och lätt druvtypisk kryddighet i eftersmaken.

Vinet jäser och mognar delvis i träfat i några månader för ytterligare komplexitet och smakrikedom.

Doft och smak av mogna gula frukter som äpple, päron och citron över en mjuk konsistens med en saftig och lätt kryddig finish. Fin syra och mineralitet ger en perfekt kombination med frukten.

Passar fint till t.ex. rätter av fläskkött, pastarätter, somrig buffémat eller mellanlagrade ostar.

Årgång 2020
DruvorPinot Gris
Syra6,5 g/l
Restsocker5,7 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 135 kr

Riesling ”Haardt”

Torr och mycket frisk Riesling i modern Pfalz-stil med gripande citrustoner och en lång, frisk och mineralisk finish.

Druvorna till denna riesling odlas och handskördas i Oliver Zeters vingård i byn Haardt, vars jordmån och vinstockar ger en utmärkt blandning av fruktighet och djup mineralitet till vinet.

Doften är frisk och smaken är helt torr, utan krusiduller och med en härlig kombination av gula frukter och stor mineralitet.

Passar perfekt till fisk och skaldjur.

Årgång 2020
DruvorRiesling
Syra7,5 g/l
Restsocker0,6 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 140 kr

Riesling Grosses Gewächs ”Weilberg”

Torr och frisk Riesling med komplexitet, bra längd och mjuka petroleumtoner.

Druvorna till detta vin kommer från Weilberg i Ungstein, en av de bästa vingårdarna i Pfalz klassificerad som Grosses Gewächs.

Komplext, koncentrerat och runt vin med diskret fatkaraktär och mjuka petroleumtoner. Fin fruktighet och mineralitet i doft och smak.

Passar fint till t.ex. kraftigare rätter med fläskkött eller pastarätter.

Årgång 2019
DruvorRiesling
Syra6,4 g/l
Restsocker 0,8 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 185 kr



– 91 poäng i Falstaff Weinguide

Sauvignon Blanc trocken

Oliver Zeters Sauvignon Blanc trocken framställs av druvor från åtta olika vingårdar i södra Pfalz med hela sju olika kloner. De olika mikroklimaten, druvorna och mognadsgraden ger stort spelrum att framställa ett vin med önskvärd personlighet.

Dofter av grön paprika, nässlor, kiwi, passionsfrukt färska krusbär och tomatblad med en fint matchande syra. Smaken är saftig och koncentrerad med massor av gröna frukter och mineraliska nyanser.

Passar till en stor variation av mat såsom fisk och skaldjur, vegetariska rätter, moules frites eller getost.

Årgång 2020
DruvorSauvignon Blanc
Syra7,1 g/l
Restsocker4,7 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 145 kr



– 90 poäng i Falstaff Weinguide

Sauvignon Blanc ”Fumé”

Häftigt kraftfull och uttrycksfull Sauvignon Blanc i torr stil som spontanjäst på ekfat för att leverera en raffinerad ”rökighet” (fumé).

Doft och smak av läcker stenfrukt, citrus, örter, en antydan till passionsfrukt och subtila toner av krusbär. Smakbilden kännetecknas av kraft och en varm och lätt ”rökighet”.

Fumé har kammat hem en rad prestigefyllda priser och fått imponerande betyg av vinkritiker som Jancis Robinson, som gav årgång 2018 hela 17 av 20 poäng vid provsmakning.

Passar att njuta som den är eller till kraftiga och smakrika rätter av fisk och skaldjur, fiskgrytor, kalv med krämig sås och färsk vårsparris eller nötiga ostar.

Årgång 2019
DruvorSauvignon Blanc
Syra6,6 g/l
Restsocker3,0 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 175 kr




– Gold Medal & Best of Show aromatic white dry i Mundus Vini Nordic 2019
– 93 poäng i Falstaff Weinguide
– 17/20 poäng av Jancis Robinson

Oliver Zeter ”Z”

Oliver Zeters signaturvin ”Z” är ett fylligt och välbalanserat rött vin i Bordeaux-stil. ”Z” är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Syrah och kommer från olika vingårdslägen i området Mittelhaardt.

Vinet har en drickvänlig stil med härlig röd frukt och sammetslen karaktär, fylligt och fint strukturerat med stort djup och rik, mörk frukt och en markerad vaniljton som tränger igenom hela finishen.

Passar utmärkt till t ex lammkotletter med rosmarinpotatis eller oxfilé med bräserad aubergine, tomater och vitlök.

Årgång 2017
DruvorCabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah
Syra 4,8 g/l
Restsocker 0,1 g/l
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 175 kr, Magnum 360 kr



– 91 poäng i Falstaff Weinguide

Pinot Noir

Elegant, lätt till medelfyllig Pinot Noir med röda frukter och fina körsbärstoner.

Vinet är ett snyggt hantverk som uppvisar fina dofter och smaker av röda frukter såsom hallon och vildhallon, eleganta körsbärstoner och mjuka tanniner. I smakerna återfinns även plommon, tranbär, fin jordighet och subtila kryddor från lagringen på ekfat.

Passar fint till magert kött såsom oxfilé med rostade rotfrukter, vilt och till milda ostar som camembert.

Årgång 2019
DruvorPinot Noir
Syra 5,5 g/l
Restsocker 0,6 g/l
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 150 kr

Pinot Noir Reservé

En fyllig, kraftfull och prisvärd Pinot Noir med burgundisk charm!

Druvorna handplockas och vinet jäses med vilda jästar samt genomgår malolaktisk jäsning för att ge vinet mjukhet. Det får sedan mogna både i nya och begagnade 300 och 500 liters ekfat för att erhålla djup, elegans och struktur. Vinet buteljeras ofiltrerat och utan klarning.

Inbjudande doft av hallon, viol och krossade bär. Smaken är mjuk och koncentrerad med vilda jordgubbar, körsbär, läder och sammetslena tanniner med en antydan till fatmognad.

Detta kritikerrosade vin har bland annat placerat sig i topp 3 över Tysklands bästa Pinot Noir i ansedda Vinum Magazine.

Decanter Magazine: ”Färska Morello-körsbär fångar omedelbart näsan. Gommen har en aptitlig pikant kryddighet och ett lätt grepp. Det är stramt och fast, även krispigt i sin egen färskhet, sedan mer Morello-körsbär med en touch av rök. Frukten avväpnar helt enkelt.”

Passar till rätter av lamm och nötkött och milda till mellanlagrade ostar.

Årgång 2018
DruvorPinot Noir
Syra 5,1 g/l
Restsocker 0,1 g/l
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 215 kr, Magnum 430 kr





– 16,5/20 poäng av Jancis Robinson
– 92 poäng av Decanter Magazine (Topp 20 Pinot Noir Tyskland)
– 2:a placering i falstaff’s ”Best value Pinot Noir trophy” vintern 21/22
– Topp 3 över Tysklands bästa Pinot Noir i Vinum Magazine

Sauvignon Blanc ”Sweetheart”

Sweetheart är ett friskt och krispigt dessertvin på sent skördade Sauvignon Blanc-druvor. Vinet är fruktigt, exotiskt och kryddigt med en raffinerad syra och fruktsötma.

Sötman i vinet kommer av att jäsningen stoppas genom nedkylning.

Utmärkt som aperitif, med fruktdesserter eller en rad lagom söta desserter.

Sweetheart har en doft av rosa grapefrukt och apelsinblomma, med en läckert härlig aprikosfrukt och en syra som ger fräschör och en perfekt balans mellan sötman och frukten.

Årgång 2019
DruvorSauvignon Blanc
Syra 8,1 g/l
Restsocker 99 g/l
FörpackningFlaska 500 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr



– 90 poäng i Falstaff Weinguide

Muscat Bleu ”Sweet purple”

Sweet purple eller ”lingon- och tranbärsvinet” som vi kommit att kalla det är tveklöst ett av de häftigare vinerna i vårt sortiment!

Druvan Muscat Bleu är mörklila med mörkrött kött och har en rik ”muskatsmak” med en aning muskotnöt, perfekt för att skapa aromatiskt vin.

Sweet purple är exceptionellt aromatiskt med fina toner av rosor och litchi. Smaken domineras av mörka bär, russin, lingon och tranbär.

Perfekt till patéer och blåmögelostar. Med rätt fantasi kan detta vin bli en häftig kombination till en mängd rätter och desserter.

Årgång 2018
DruvorMuscat Bleu
Syra 4,8 g/l
Restsocker 76 g/l
FörpackningFlaska 500 ml
Pris exkl momsFlaska 180 kr

”Goldschatz” Trockenbeerenauslese

Goldschatz eller ”guldskatt” är ett spännande dessertvin namngivet efter en särskild händelse i Oliver Zeters vinmakarhistoria.

2007 lyckades Oliver skörda 200 liter trockenbeeren-auslese av Sauvignon Blanc, som blev liggandes och bortglömda i stora krus i vinkällaren i flera år tills vinkällaren flyttades 2011 och vinet återupptäcktes.

Vinet hade utvecklats åt ett väldigt spännande håll med en unik smakbild! En cuvée gjordes då bestående av Sauvignon Blanc, Rieslaner och Scheurebe vilket gav ett exotiskt, delikat sötvin fyllt av gul frukt med en touch av nougat, choklad och kaffe. Goldschatz hade fötts.

Doft av exotiska frukter och blommande honung. Smaken är smältande sockersöt med hög densitet och tryck. Här finns kanderad nektarin, nougat, karamell och fikon, lite kaffe, med en mild syra och en mogen och subtil finish.

Detta exotiska dessertvin är fantastiskt att para med gåslever eller en rad desserter såsom ljummen chokladbrownie med vaniljglass.

Årgång Cuvée av årgångarna 2001, 2007, 2011 och 2013
DruvorScheurebe, Rieslander och Sauvignon Blanc
Syra 9,5 g/l
Restsocker 247 g/l
FörpackningFlaska 375 ml
Pris exkl momsFlaska 235 kr


– 90 poäng i Falstaff Weinguide

Oliver Zeter

Neustadt – Haardt, Pfalz | Vinmakare Oliver Zeter

Oliver Zeter är vinmakaren som gått från en karriär som importör av exklusiva viner till att framställa egna viner i toppklass.

Under sin lärlingsutbildning specialiserade sig Oliver särskilt på Sauvignon Blanc från nya och gamla värden, med praktik i Italien och Sydafrika. Vid 40 års ålder buteljerade han sitt första vin, en ekfatslagrad Sauvignon Blanc som enligt Oliver ”dansar på snöret mellan stilarna i den nya och gamla världen” och som rönte stort intresse bland vinkännare och kritiker och genast satte den nya unga vingården på kartan.

Oliver väljer noga sina odlingsplatser i hela Pfalz och ser till att varje plats planteras med druvsorter som bäst passar in i odlingsplatsens egenskaper. I sina Odlingar har Oliver allt från de traditionella druvsorterna Riesling, Spätburgunder och Grauburgunder till de internationella sorterna Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc med flera.

Vinerna görs i en elegant och drickvänlig stil, oftast härliga följeslagare till mat. Med stor finess och eftertanke förädlas och mognadslagras vinerna som alltid kännetecknas av hög kvalitet.

Oliver beskriver sig själv så här: ”I’m not your typical winemaker, forced to balance a family winemaking tradition against my own vision. I consider myself lucky to have started from scratch. It let’s me do what I want, pursuing perfection with no worries about stepping on anyone’s toes but my own.”

Olivers familj har varit rotad i Pfalz i generationer.

Den vackra björnlogotypen som pryder flaskorna kommer från den välkända Pfalz-målaren Otto Dill. Konstnären, som regelbundet njöt av ett glas med Olivers farfar Walter Baer (Baer är tyska för Björn), tecknade vid ett tillfälle en björn med mänskliga drag på ett vykort till sin vän.

Hem | Våra viner