Våra viner

Italien – Piemonte

Cravanzola

Autentiska Piemonteviner med bra pris-kvalitetsförhållande från utmärkta vingårdslägen i Roero

Castellinaldo d’Alba, Roero | Vingården | Vinmakare familjen Cravanzola

Den familjeägda vingården Cravanzola grundades redan 1930 i den lilla byn Castellinaldo d’Alba. Vinodlingarna sträcker sig bland de omgivande kullarna, med utmärkta lägen som ger idealiska förhållanden för odling av högkvalitativa viner.

Vita viner
Roero Arneis DOCG

Röda viner
Barbera d’Alba
Barbera d’Alba Superiore ”La Marchesa”
Barbera d’Alba Superiore ”Castellinaldo”
Nebbiolo d’Alba ”San Pietro”
Barolo Sovagnà DOCG

Roero Arneis DOCG

Arneis är ett ungt och fräscht vin med toner av citrusfrukter och gröna äpplen, som passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.

Druvorna växer på soliga sluttningar runt byn Castellinaldo och vinet får sin friska och mineraliska karaktär från odlingarnas kalkrika sandjordar. Vinet mognar 3 månader i ståltankar för att bevara fräschören.

Färgen är ljust halmgul och doften bjuder på citrusfrukter, grönt äpple, halm, blommor och en hint av honung. Smaken är intensivt fruktig och välbalanserad med grapefrukt, gröna äpplen och fin mineralitet.

Passar utmärkt som en fräsch och smakrik aperitif eller till fisk och skaldjur.

Årgång 2023
Druvor100% Arneis
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 130 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Barbera d’Alba

En ung och fruktig Barbera med fräschör som är härlig att njuta i glaset och till en stor variation av maträtter.

Druvorna till detta harmoniska vin kommer från vingårdar på de lummiga kullarna runt byn Castellinaldo med utmärkt exponering och jordmån för Barbera-druvan.

Vinet mognar i ståltankar under 6 månader och vilar därefter några månader på flaska, vilket gör att det får en mjuk och behaglig struktur samtidigt som det behåller sin fina frukt och fräschör.

Färgen är djupt rubinröd och doften är varm och kryddig med frukter som björnbär, hallon och mörka körsbär. Smaken är medelfyllig och harmonisk med röda bär och en välbalanserad syra.

Passar utmärkt att njuta i glaset eller tillsammans med charkuterier, pastarätter (gärna med tomat), risotto, pizza, lätta till medelkraftiga anrättningar på kött och fågel samt medellagrade ostar.

Årgång 2022
Druvor100% Barbera
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 130 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Barbera d’Alba Superiore ”La Marchesa” Cru

Denna eleganta Barbera framställs av druvor från det utmärkta vingårdsläget ”La Marchesa” på en kulle intill byn Castellinaldo. De fina sandjordarna och de sydligt exponerade vinstockarna med en medelålder på 35 år bidrar till vinets fina frukt.

Vinet mognar 12 månader på stora ekfat och därefter ett halvår på flaska, vilket tillför struktur och behagliga fattoner.

Doften är mjuk och inbjudande med toner av mogen frukt såsom björnbär och plommonsylt, kryddor och vanilj. Smaken är elegant mörkfruktig, fyllig och strukturerad med en behaglig syra som bidrar till fräschören. Lång, mjuk eftersmak med inslag av lakrits, vanilj och tobak.

Passar utmärkt att njuta i glaset och till rätter med rött kött, vilt eller vällagrade ostar.

Årgång 2021
Druvor100% Barbera
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Barbera d’Alba Superiore ”Castellinaldo”

Denna kraftfulla Barbera framställs av solmogna druvor som växer på 40-åriga vinstockar i sydläge intill byn Castellinaldo. Vinet mognar 12 månader på franska ekfat och därefter ett halvår på flaska vilket tillför struktur, balans och varma fattoner.

Färgen är granatröd och doften rik på mogen fruktig såsom björnbär, svarta vinbär, plommon, hallon, kryddor och vanilj. Smaken är rikt mörkfruktig och komplex med tydlig struktur, balanserad av en syrlig fräschör och inslag av lakrits, läder och tobak.

Passar utmärkt till strukturerade huvudrätter med rött kött och vilt eller till mogna ostar, men kan också njutas bara i glaset.

Årgång 2021
Druvor100% Barbera
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Nebbiolo d’Alba ”San Pietro” Cru

Nebbiolo d’Alba ”San Pietro” är ett strukturerat och harmoniskt vin från vingården med samma namn intill byn Castellinaldo d’Alba.

Vingårdens soldränkta sluttningar som vetter mot söder och sydost med utmärkta lerjordar resulterar i ett vin med fin frukt och tydliga tanniner. Vinet har mognat i ståltankar och på stora ekfat i 12 månader.

Doft av mogna röda bär och hallonsylt med inslag av kryddor som kanel och vanilj. Smaken är rik och kraftfull, fruktig med närvarande tanniner.

Passar utmärkt till smakrika pastarätter, stekt och grillat rött kött och mogna ostar.

Årgång 2021
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Barolo Sovagnà DOCG

Denna fylliga och komplexa Barolo framställs av noga utvalda, handskördade druvor från Cravanzolas bästa Nebbiolo-vingårdar nära byn Monforte d’Alba.

”Sovagnà” betyder på lokal dialekt ungefär ”elegant, distinkt, välbyggd” vilket återspeglar vinets kvaliteter. Vinet mognar 24 månader på franska ekfat och därefter ett år på flaska.

Färgen är djupt granatröd. Doften är fyllig och komplex med aromer av mogna röda bär tillsammans med kryddor, kanel och vanilj. Smaken är varm och munfyllande, med omisskännlig aromatisk längd.

Passar som bäst till kraftiga rätter med rött kött, vilt och vällagrade ostar. Lufta med fördel vinet i förväg och njut i stora kupor.

Årgång 2014
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 270 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Cravanzola

”Autentiska Piemonteviner med bra pris-kvalitetsförhållande från utmärkta vingårdslägen i Roero”

Castellinaldo d’Alba, Roero | Vinmakare familjen Cravanzola

Redan 1930 när Carlo Cravanzola grundade vingården intill den lilla byn Castellinaldo d’Alba förstod han att platsen var enastående för odling av såväl vin som frukt. De böljande, soldränkta kullarna, de kalkhaltiga och mineralrika sandjordarna och den långa svala växtsäsongen ger välmående vinstockar och perfekt druvmognad för att ge vinerna fin frukt, struktur och komplexitet.

På 1960-talet tog familjen Cravanzola steget mot att endast producera vin och i dag fortsätter de nya generationerna i familjen det arbete som Carlo påbörjade, med stor omsorg för vingårdarna och lika stor passion för vinframställning. Cravanzola har i dag 18 hektar vingårdar och de tre huvudsakliga odingarna Bricco del conte, San Pietro och Campiano ligger i utmärkta lägen på kullarna runtom byn Castellinaldo d’Alba.

Castellinaldo d’Alba ligger i Roero, ett område med kullar och dalar som ligger i den södra delen av Piemonte, väster om floden Tanaro bara några kilometer från staden Alba. Roero blev 2005 en DOCG -region, en beteckning som vingårdens Arneis och Barolo bär.

Ledorden för vinframställningen är tradition, ursprung och kvalitet vilket går igen i alla Cravanzolas viner. Alla viner är dessutom veganvänliga.

Vinmakarens hemsida: www.cravanzola.it

Hem | Våra viner