Våra viner

Italien – Piemonte

Crivelli

Vingård med traditioner och mästare på lokala piemontesiska druvsorter

Castagnole, Monferrato | Vingården | Vinmakare Jonathan & Sara Crivelli

Röda viner
Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG
Grignolino d’Asti

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG

Ruchè är ett elegant, mjukt och sammetslent vin med en medelfyllig kropp från en av Piemontes mest spännande inhemska druvsorter.

Ruchè är en inhemsk druva som odlas i området Castagnole Monferrato och i några närliggande kommuner. Ursprunget och historien för detta vin är än i dag höljt i mystik, men en av flera teorier är att namnet Ruchè kan härröra från ”Rocche”; brant och soldränkt terräng där denna vinranka finner sitt maximala uttryck.

Druvorna skördas från rankor i kalkrika lerjordar i utmärkta vingårdslägen. Den malolaktiska jäsningen sker i stora fat av akaciaträ för att inte skada vinets raffinerade frukt och struktur.Ruchè har en vackert rubinröd färg med violetta reflektioner som med tiden förvandlas till ljust orange. Näsan möter en berusande doft av rosor och pelargonblad, en hint av körsbär och aprikos med örter, kryddor och torkad frukt i bakgrunden. Smaken är väl balanserad med tydliga inslag av röd och svart frukt. Mjuka, fylliga tanniner och en lång finish med en lätt bitter chokladeftersmak.

Utsökt till pasta och kötträtter, gärna på piemontesiska recept. Ruchè är även en utmärkt följeslagare till vilt, blåmögelost och lagrade hårdostar.

Denna unga Ruchè kommer att ha en fin utveckling i flaskan kommande 4-5 år och sedan ha ett drickfönster på ytterligare 5 år.

Årgång 2020
Druvor100% Ruchè
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 170 kr


Professionella betyg och utmärkelser:– 89 poäng och Bronze i Decanter Magazine World Wine Awards
– 93 poäng av Gary Walsh, The Wine Front

Grignolino d’Asti

Grignolino kallas av lokalbefolkningen för ”den vitaste av de röda och den mest röda av de vita” vilket skvallrar en del om vinets spännande karaktär.

Utmärkande för Grignolino är den behagliga friska syran i kombination med mjuka tanniner och en harmonisk och sparsam struktur.

Färgen är ljust röd och i doften framträder färska bär, hallon och jordgubbar. Smaken är medelfyllig med fin syra och präglas av skogsbär, jordgubbar, hallon, stjärnanis, vitpeppar och nypon. Mjuka tanniner, mild kryddighet och en torr finish.

Detta fräscha vin är en utmärkt följeslagare till vegetariska rätter och rätter med fisk eller vitt kött.

Årgång 2020
Druvor100% Grignolino
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr


Professionella betyg och utmärkelser:


– 86 poäng och Bronze i Decanter Magazine World Wine Awards

Crivelli

”Vingård med traditioner och mästare på lokala piemontesiska druvsorter”

Castagnole, Monferrato | Vinmakare Jonathan & Sara Crivelli

Crivelli ligger på kullarna i Basso Monferrato Astigiano, ett område som är särskilt lämpat för odling av vinstockar. Dess jordar, rika på mineraler och organiska ämnen, kommer från den gamla havsbotten som täckte dessa kullar för miljoner år sedan. Idag är Monferrato en rad vingårdar, ängar och skogar från vilka charmiga byar, medeltida slott och romanska kyrkor sticker ut.

Vingården Crivellis äventyr började omkring 1860, när Secondo Crivelli från den närliggande byn Serra Crivelli, flyttade till Castagnole Monferrato. Secondo förvärvade huset och marken med den då lilla vingården om 2 hektar.

Under åren har generationer skött gården och vinproduktionen, men det var i slutet av 1970-talet den unge mannen Marco Crivelli satte vingården på kartan då han tog över ledningen och utvecklingen av verksamheten.

Med tidens gång har Marco blivit den erkände mästaren på den föga kända lokala druvan Ruchè, vars spännande viner i dag har en stadig efterfrågan över Europa och USA.

I dag har Marcos son Jonathan tagit över vingårds- och vinframställningsansvaret efter att ha lärt sig hantverket väl av sin legendariska far, som fortsätter att hålla ett öga på hela den kvalitetsinriktade produktionen.

Vingården och odlingarna om numera 10 hektar ligger utanför den lilla byn Castagnole, öster om Turin nära Asti. Den största delen av odlingarna finns på kullen ”Montiò”, som alltid har ansetts vara bland de bästa i området. Castagnole är starkt knuten till den inhemska druvan Ruchè och är en av de endast 7 Asti-byar som producerar små mängder DOCG-viner.

Utöver Ruchè odlar familjen Crivelli även de lokala druvorna Grignolino och Barbera. Även om Ruchè kanske är den druva som är mest förknippad med Crivelli-historien, är deras Grignolino lika vördad av dem som känner till och uppskattar de mindre kända druvsorterna i Piemonte.

Jonathan och hans fru Sara driver i dag familjeföretaget vidare med samma mål som alltid präglat vingårdens produktion; gott vin, respekt för landet och en passion som de en dag hoppas kunna ge vidare till sina barn.

www.ruchecrivelli.it

Hem | Våra viner