Italien – Piemonte
Crivelli
Castagnole Monferrato, Asti | Vingården | Vinmakare Jonathan & Sara Crivelli
Röda viner
Barbera d’Asti DOCG ”Collina La Mora”
Grignolino d’Asti
Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG
Monferrato Rosso ”Agoghè”
Barbera d’Asti DOCG ”Collina La Mora”
Uttrycksfull Barbera med frukt och fin fräschör. Ett fylligt och komplext vin med behaglig kryddighet och koncentration, som är utsökt att njuta i glaset eller till en stor bredd av mat.
Dofter av färska hallon, jordgubbar, mörka körsbär och lila blommor flätas samman med lager av kryddor. Smaken är medelfyllig till fyllig med fruktiga smaker av hallon, jordgubb, plommonsylt och björnbärskompott, violer och kryddnejlika. Den rika fruktigheten tillsammans med fin syra och en behaglig tanninstruktur ger ett drickvänligt vin med ihållande längd.
Passar utmärkt att njuta i glaset, till ost och chark, smakrika pastarätter eller rätter med vitt eller rött kött.
Årgång | 2022 |
Druvor | 100% Barbera |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 155 kr |
Professionella betyg och utmärkelser:
– 89 poäng i Decanter Magazine
”Reservat till en början avslöjar detta vin gradvis sin mörka och kryddiga karaktär, som antyder ett djup. Jordnära toner flätas samman med smaker av björnbär och plommon. Smaken domineras av mörka frukter och en uttalad kryddig karaktär, vilket skapar ett komplext och intensivt vin som kräver eftertanke. En seriös Barbera för den som uppskattar en mer rustik, muskulös stil.”
– 88-92 poäng av Wine Enthusiast Magazine (årgång 2021 och 2022)
Grignolino d’Asti
Medelfylligt vin med hög fräschör och eleganta röda frukter, ett vin i en lättare stil men med bra struktur och mjuka tanniner som passar utmärkt till mat.
Druvan Grignolino kallas av lokalbefolkningen för ”den vitaste av de röda och den rödaste av de vita” vilket ger en hint om vinets spännande karaktär och dess mångsidighet att passa utmärkt till lättare maträtter.
Färgen är ljust rubinröd och i doften framträder färska bär som tranbär, hallon och jordgubbar, körsbär, viol och örter. Smaken är medelfyllig med fin syra och präglas av röda bär, jordgubbar, hallon, stjärnanis, vitpeppar och nypon. Mjuka tanniner, bra struktur och en lång, mjukt kryddig finish med en lätt bitterhet.
Detta fräscha vin är en utmärkt följeslagare till vegetariska rätter, fisk eller lättare kötträtter.
Årgång | 2022 |
Druvor | 100% Grignolino |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 160 kr |
Professionella betyg och utmärkelser:
– 86 poäng och Bronze i Decanter Magazine World Wine Awards
”Krossade tranbär och syrlig hallonjuice omges av färska gröna örter och aromatiska kryddor. Smaken bjuder på krispiga blandade röda bär med toner av teblad, torkad ros och fina tanniner.”
– 90 poäng av Jeff Porter, Wine Enthusiast Magazine
Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG
Elegant, mjukt och sammetslent vin med medelfyllig kropp från en av Piemontes mest spännande inhemska druvsorter. Med sin smakintensitet och behagliga syra bjuder detta unika och välbalanserade vin på aromer som rosor, aprikos, kvitten och vilda bär.
Rubinröd färg med violetta reflektioner som med tiden förvandlas till ljust orange. Berusande doft av rosor och pelargonblad, en hint av körsbär och aprikos med örter, kryddor och torkad frukt i bakgrunden. Smaken är välbalanserad med tydliga inslag av röd och svart frukt. Mjuka, fylliga tanniner och en lång finish med en lätt bitter chokladeftersmak.
Utsökt till smakrika pastarätter, rätter med vilt och rött kött, mustiga grytor och lagrade hårdostar.
Årgång | 2023 |
Druvor | 100% Ruchè |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 185 kr |
Professionella betyg och utmärkelser:
– 92 poäng av Wine Enthusiast Magazine
– 89 poäng och Bronze i Decanter Magazine World Wine Awards
– 93 poäng av Gary Walsh, The Wine Front
Monferrato Rosso ”Agoghè”
”Agoghè” är ett stort, fylligt och strukturerat vin med en unik och spännande karaktär från druvorna Ruchè och Syrah. Detta ofiltrerade vin med stor smakrikedom produceras i begränsad upplaga och endast de bästa åren.
De mogna, sent skördade druvorna väljs ut noggrant och jäser tillsammans. Vinet vilar 12-18 månader i nya barriquer och därefter ett år på flaska.
Granatröd färg. Doften är djup, intensiv och kryddig med aromer av körsbär, plommon, lakrits, marsipan, viol, choklad och cederträ. Smaken är ren, rik och fyllig, med aromer av mogna röda frukter, kryddor, lakrits och choklad. Rejäl tanninstruktur, bra syra och en lång, behaglig eftersmak.
Utmärkt att njuta för sig självt, till rätter med rött kött eller smakrika ostar.
Årgång | 2020 |
Druvor | 50% Ruchè, 50% Syrah |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Flaska 325 kr |
Professionella betyg och utmärkelser:
– 92 poäng av Wine Enthusiast Magazine
– 89 poäng och Bronze i Decanter Magazine World Wine Awards
– 93 poäng av Gary Walsh, The Wine Front
Crivelli
Castagnole Monferrato, Asti | Vinmakare Jonathan & Sara Crivelli
Crivelli ligger på kullarna i Basso Monferrato Astigiano, ett område som är särskilt lämpat för odling av vinstockar. Dess jordar, rika på mineraler och organiska ämnen, kommer från den gamla havsbotten som täckte dessa kullar för miljoner år sedan. Idag är Monferrato en rad vingårdar, ängar och skogar från vilka charmiga byar, medeltida slott och romanska kyrkor reser sig ur landskapet.
Vingården Crivellis äventyr började omkring 1860, när Secondo Crivelli från den närliggande byn Serra Crivelli, flyttade till Castagnole Monferrato. Secondo förvärvade huset och marken med den då lilla vingården om 2 hektar. Under åren har generationer skött gården och vinproduktionen, men det var i slutet av 1970-talet som den då unge mannen Marco Crivelli satte vingården på kartan då han tog över ledningen och utvecklingen av verksamheten.
Med tidens gång blev Marco den erkände mästaren på den spännande lokala druvan Ruchè (det Italienska uttalet är ruˈke), en inhemsk druvsort som endast odlas i området Castagnole Monferrato och i några närliggande kommuner. Ruchè delar vissa likheter med druvan Nebbiolo genom att den tenderar att producera mycket tanninrika viner med uttalade aromer. Ruchè ger fylliga viner som ofta kännetecknas av blommiga toner och en lätt bitter eftersmak. Vinerna har haft en stadigt ökande efterfrågan över Europa och USA, och sedan 2010 är den DOCG-klassad.
I dag har Marcos son Jonathan tillsammans med sin fru Sara tagit över vingårds- och vinframställningsansvaret, efter att ha lärt sig hantverket väl av sin legendariska far som fortsätter att hålla ett öga på hela den kvalitetsinriktade produktionen.
Vingården och odlingarna om numera 10 hektar ligger utanför den lilla byn Castagnole, öster om Turin nära Asti. Den största delen av odlingarna finns på kullen ”Montiò”, som anses vara bland de bästa i området. Filosofin är att bruka naturligt friska vingårdar och minska miljöpåverkan så mycket som möjligt, bland annat används inga kemikalier i vingården för odling eller bekämpning. Castagnole är starkt knuten till den inhemska druvan Ruchè och är en av de endast 7 byar nära Asti som producerar dessa viner. Även om Ruchè är den druva som är mest förknippad med Crivelli-historien gör gården även utsökta viner på de lokala druvorna Barbera och Grignolino, den senare lika vördad av dem som känner till och uppskattar de mindre kända druvsorterna i Piemonte.
Jonathan och Sara driver i dag familjeföretaget vidare med samma mål som alltid präglat vingårdens produktion; gott vin, respekt för landet och en passion som de en dag hoppas kunna ge vidare till sina barn.