Våra viner

Frankrike – Rhônedalen

Domaine Mur-Mur-Ium

Viner från Mont Ventoux sluttningar fyllda av frukt, kraft och fräschör

Ventoux, Mormoiron | Vingården | Vinmakare Véronique Pichon

Mur-Mur-Ium betyder ”binas surrande sång” och den småskaliga, helt ekologiska vingården har odlingar på sluttningarna av berget Mont Ventoux med en varierad jordmån av vit lera, lerkalksten, sten- och och sandjordar. Växtplatsen, jordmånen, det varma klimatet och den svala mistralvinden bidrar alla till viner med kraft, frukt, färg och fräschör.

Vita viner
Roussanne

Röda viner
”Le Retour” Rouge
Cuvee Anne
Grenache ”Grandiose”
Grenache ”Mammouth”
Syrah ”Sublime”
Syrah ”The Black Elephant”
Ventoux Extrem
Merlot ”Elixir”

Roussanne

Roussanne är ett elegant och fylligt vin med aromer av exotiska frukter och vita blommor presenterade i en fräsch stil.

Druvorna skördas för hand från två små vingårdslägen; den ena där gjorden domineras av lera och kalksten, den andra av sand och småsten. Skördeavkastningen är mycket låg och ger en exceptionellt hög kvalitet. Vinet lagras i 12 månader på ekfat vid låg temperatur för att forma ett vin av exceptionell elegans och komplexitet.

Djup guldfärg med gröna reflektioner. Doft av vita blommor, päron, melon och honung. Smaker av päron, melon och honung fyller munnen. En fräsch mineralitet skär igenom den lätt smöriga konsistensen och ger vinet en perfekt balans. Eftersmaken har en mjuk vaniljtouch.

Ett vin att njuta i glaset, till charkuterier, grillad fisk, fiskgryta, rökt lax eller rätter med fågel eller fläskkött.

Vinet utvecklas fint med lagring de närmaste 8 åren.

Årgång 2020
Druvor100% Roussanne
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 150 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

”Le Retour” Rouge

”Le Retour” är ett inbjudande och välbalanserat vin med fin fruktighet som är lätt att njuta för sig självt eller tillsammans med en stor variation av mat. Namnet betyder ”återkomsten” och beskriver den charmiga, drickvänliga stil som historiskt präglat viner från området.

De handskördade druvorna består till 70% av Grenache Noir och 30% Syrah från i genomsnitt 40 år gamla vinstockar på jordar dominerade av kalksten och sand. Lagring på jästfällningen i rostfria ståltankar i 6 månader ger vinet en fruktig och smakrik karaktär, som kompletteras av välbalanserade tanniner och de klassiskt kryddiga örttonerna för Ventoux-viner.

Färgen är tät och purpurröd. Doften har aromatiska toner av björnbär, mullbär, blåbär, mörka körsbär, viol och kryddor. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med en tät textur, silkeslena tanniner och en behaglig syra och mineralitet.

Passar utmärkt att njuta i glaset, till charkuterier, grillat rött kött eller rätter med vilt.

Årgång 2020
Druvor70% Grenache Noir, 30% Syrah
Restsocker<3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 150 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Cuvée Anne

Cuvée Anne är är ett kraftfullt och aromatiskt vin på Grenache och Syrah från gamla vinstockar i utmärkta vingårdslägen.

De handskördade druvorna kommer från 40-60 år gamla vinstockar som växer på sluttningarna av Mount Ventoux och till största del är planterade på sluttningen ”Le Limon”, där jordarna är sammansatta av vit kalksten och lera vilket bidrar till ett kraftfullt och komplext vin.

Vinet mognar på cementfat och en mindre del av Syrah-druvorna även på ekfat, vilket ger mer komplexitet till vinet med rostade toner av choklad och kaffe.

Färgen är djupt purpurröd. Doften är komplex med uttrycksfulla aromer av blåbär, svarta vinbär, björnbär, mullbär och provencalska örter, avrundade av kakaobönor, kryddor och lätta vaniljtoner. Den kraftfulla och komplexa smaken bjuder på aromer av mörk frukt med subtila toner av lakrits och örter. Lång avslutning med kraftfulla tanniner som är väl integrerade i frukten.

Passar utmärkt till charkuterier och smakrika rätter med vilt, rött kött, kyckling eller smakrika ostar, även till ädelost. Rekommenderas varmt till örtbakat lamm med rödvinssky, lyxiga hamburgare, grillad entrecôte, smakrika stekar och mustiga köttgrytor eller till en örtig vegetarisk Boeuf Bourignon.

Årgång 2020
Druvor60% Grenache Noir, 40% Syrah
Restsocker<3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr, Magnum 320 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Grenache ”Grandiose”

Grenache ”Grandiose” är ett fylligt vin med uttryck av svarta och röda frukter tillsammans med undertoner av lavendel och lakrits. Den saftiga bärigheten i kombination med subtila kryddor gör vinet utmärkt att njuta i glaset eller till eleganta kötträtter.

Druvorna skördas sent på säsongen för att ge vinet stor komplexitet och smakrikedom. Vinframställningen sker på traditionellt vis i cementtankar.

Tät röd färg. Doften är livlig med röda jordgubbar, mogen mörk frukt, vitpeppar, timjan, choklad och lätta vaniljtoner. Smaken är extremt saftig och utsökt, där fruktigheten understöds väl av bra syra och mjuka tanniner. Lång behaglig eftersmak.

Passar utmärkt att njuta i glaset eller till rött kött såsom en elegant rätt på oxfilé, smakrika rätter med vilt eller till ostbrickan.

Årgång 2021
Druvor100% Grenache
Restsocker<3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 150 kr, Magnum 300 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Grenache ”Mammouth”

Grenache ”Mammouth” är ett av vingårdens mest uppskattade viner – ett rikt och generöst meditationsvin med massor av solmogen frukt och en elegant avrundning.

Vinet framställs uteslutande från mycket gamla Grenache Noir vinstockar. Skörden sker sista veckan i oktober, då druvorna innehåller en stor koncentration av mörk frukt och sötma vilket ger idealiska förutsättningar för vinets utveckling under jäsningen. Efter försiktig pressning jäser druvorna på ”Tronconique”, nya ekfat, en metod som låter vinet utveckla stora aromer med fina fattoner.

Detta vin är fullt av aromatiska dimensioner och fruktighet där mörka körsbär, björnbär, plommon och röda frukter tar plats tillsammans med kryddor, timjan, rosmarin, lavendel och andra örter. Vinet har stor koncentration i smakerna och en lång avslutning med mjuka, eleganta tanniner.

Perfekt att njuta i glaset som meditationsvin, till grillat rött kött eller smakrika hårdostar.

Årgång 2020
Druvor100% Grenache
Restsocker9 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 185 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Syrah ”Sublime”

Syrah ”Sublime” årgång 2014 är ett fylligt och kraftfullt vin med fina mognadstoner.

Denna reservé kommer från en liten vingård med gamla vinstockar som producerar små Syrah-druvor, som skördas mycket mogna för att skapa ett kraftfullt vin. Den sena skörden av druvorna bidrar till en större koncentration, intensitet och fyllighet till vinet.

Djup sammetsröd färg. Mycket intensiv doft av björnbär, svarta vinbär, rostat kaffe och choklad. Smaken är fyllig och komplex med toner av kryddor, peppar och lakrits. Avslutningen är lång och silkeslen med behagliga tanniner.

Passar utmärkt att njuta i glaset som meditationsvin eller till charkuterier, smakrika rätter med rött kött och vilt eller till ostbrickan. En ”perfect match” till en mustig boeuf bourguignon!

Årgång 2014
Druvor100% Syrah
Restsocker<3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 180 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Syrah ”The Black Elephant”

”The Black Elephant”, som en dominerande och ensam elefant, kommer att charma dina sinnen med sina intensiva smaker av mörka frukter och insmickrande toner av choklad, kaffe och kryddiga provencalska örter.

Vinet är framställt uteslutande av Syrah-druvor från mycket gamla vinstockar som skördats vid optimal mognad. De handplockade och noggrant utvalda druvorna förfinas i rostade franska ekfat.

Mörk sammetsröd färg. Intensiv doft med aromer av björnbär, svarta vinbär, rostat kaffe och choklad. Smaken är fyllig och mörkfruktig med stor komplexitet och med inslag av provencalska örter, peppar och lakritstoner. Finishen är långvarig med finess och silkeslena tanniner.

Passar utmärkt att njuta i glaset som meditationsvin, till charkuterier och smakrika rätter med vilt, rött kött eller smakrika ostar. Rekommenderas varmt till höstiga viltstekar, mustiga köttgrytor eller till en örtig vegetarisk Boeuf Bourignon.

Årgång 2019
Druvor100% Syrah
Restsocker5 g/L
Syra4,3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 185 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Ventoux ”Extrem”

Ventoux ”Extrem” är en generös reservé som levererar massor av mogen frukt och kraft på ett elegant och lättillgänglig sätt. Ett vin att lufta väl och njuta i glaset, till ost och chark eller till smakrika rätter.

Druvorna kommer från 70 år gamla vinstockar med Grenache och Syrah, som skördas för hand vid perfekt mognad. Vinet mognar 12-14 månader på nya ekfat och sedan minst ett år på flaska.

Intensivt röd färg med lila reflektioner. Generös doft av mogna mörka bär, peppar, rosmarin, tobak, läder och eukalyptus. Smaken är kraftfull och bjuder på ett djup av mörka och röda frukter, med en behaglig syra och väl integrerade tanniner som gör vinet runt och lättillgängligt. Lång eftersmak där silkeslena tanniner och behagliga fattoner ger vinet en elegant avslutning.

Vinet luftas med fördel en timme och njuts i glaset eller till ost- och charkbrickan. Perfekt till mustiga grytor eller smakrika rätter med rött kött, vilt, eller lamm.

Årgång 2015
Druvor50% Syrah, 50% Grenache Noir
Restsocker<3 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 210 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Merlot ”Elixir”

Denna Merlot av årgång 2015 har en sådan koncentration och intensitet i frukten att den fått bära namnet ”Elixir”. Ett vin med fint djup att njuta för sig självt eller förslagsvis till smakrik, grillad mat.

Druvornas skördas för hand sent på säsongen när de nått en optimal mognad och aromatisk kraft. Vinet mognar.

Djupröd färg. Doften presenterar aromer av svarta och röda frukter, som körsbär och svarta vinbär. Köttig i gommen med en fin kryddig ton och koncentrerad körsbärsfrukt, med stöd av sammetslena tanniner.

Ett utmärkt vin att njuta för sig självt i glaset och som utvecklas fint över åren. Passar även utmärkt till grillat kött, vilt med fruktiga tillbehör och rätter med mild tryffel.

Årgång 2015
Druvor100% Merlot
Restsocker<3 g/L
Syra2,9 g/L
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 145 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Domaine Mur-Mur-Ium

”Viner från Mont Ventoux sluttningar fyllda av frukt, kraft och fräschör”

Ventoux, Mormoiron | Vinmakare Véronique Pichon

Mur-Mur-Ium betyder ”binas surrande sång” och den småskaliga, helt ekologiska vingården ligger på sluttningarna av berget Mont Ventoux nära den lilla byn Mormoiron. Området Ventoux gränsar till Vacqueyras, Gigondas och Châteauneuf-du-Pape och här dominerar röda viner med kraft och fruktighet, men också aromatiska vita viner med fräschör.

Vingården grundades 1995 och drivs i dag av den kvinnliga vinmakaren Véronique Pichon. Familjen Pichon har en stor kärlek till området och en stark övertygelse att terroiren i Ventoux kan ge Rhôneviner av högsta kvalitet.

Odlingarna är belägna på ett flertal platser på och runt sluttningarna av berget Mont Ventoux med en varierad jordmån av vit lera, lerkalksten, sten- och och sandjordar. Växtplatsen, jordmånen, det varma klimatet och den svala mistralvinden bidrar alla till viner med kraft, frukt, färg och fräschör.

Familjen Pichons filosofi är: ”We are convinced that the essential element to create a good wine is first and foremost the quality of its soils and secondly, work in the cellar”.

Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2018 och allt arbete i odlingarna och i källaren har från starten 1995 skett ekologiskt, på ett hantverksmässigt sätt, med respekt för jorden och utan några bekämpningsmedel.

Vinmakarens hemsida: www.murmurium.com

Hem | Våra viner