Våra viner

Italien – Toscana

Podere Sapaio

Super Tuscan-viner som ger ett hänförande uttryck för Bolgheris terroir med sin stilfulla elegans

Bolgheri | Vingården | Vinmakare Carlo Ferrini & Alessandro Nannelli

Bland de omkring 50 vingårdarna i vinodlingsregionen Bolgheri har Podere Sapaio en enastående position. Den pittoreska vingården grundades så sent som 1999 och sträcker sig över de två samhällena Castagneto Carducci och Bibbona. Vingården producerar två Super Tuscans som snabbt blivit erkända genom vingårdens tolkningsförmåga av områdets terroir och vinernas exceptionellt höga kvalitet och prisvärdhet.

Kronan som pryder flaskorna är en hyllning till vinets förträfflighet och det värdefulla arbetet av vinmakaren i vingården och i vinkällaren.

Röda viner
Toscana IGT ”Sapaio”
Bolgheri DOC ”Volpolo”

Toscana IGT ”Sapaio”

Podere Sapaios flaggskepp, ”Sapaio,” är ett magnifikt vin med sin fylliga, vitala och eleganta stil. Ett vin för livsnjutare.

Denna härliga Bordeaux blend har fått stor uppskattning i vinvärlden och rankas högt bland ledande vinrecensenter. Vinet belönas återkommande med det ärofyllda priset Tre Bicchieri av den Italienska vinbibeln Gambero Rosso.

Doften är varmt fruktig och elegant med björnbär, svarta vinbär, blåbär, torkade körsbär, lavendel, läder, kryddor och balsamcio med en delikat ton av choklad. Fyllig och flerskiktad i gommen med fint integrerade och närvarande tanniner och en mycket lång eftersmak.

Passar perfekt till eleganta rätter med lamm, kalv, vilt och nötkött eller rustika pastarätter.

Årgång 2019
Druvor70% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 15% Petit Verdot
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 500 kr, Magnum 1 150 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

– 3 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 93 poäng av Robert Parker Wine Advocate
– 96 poäng av Luca Maroni
– 93 poäng av Wine Spectator Magazine
– 94 poäng av Decanter Magazine
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian
Sommelier Foundation
– 93 poäng av James Suckling

Bolgheri DOC ”Volpolo”

Podere Sapaios mycket eleganta och prisvärda andravin ”Volpolo” är ett litet mästerverk där mörka frukter, mineraler och örter möts tillsammans med mjuka och eleganta tanniner.

Denna härliga Bordeaux blend har fått stor uppskattning i vinvärlden och rankas högt bland ledande vinrecensenter, bland annat belönades årgång 2019 med det ärofyllda priset Tre Bicchieri av den Italienska vinbibeln Gambero Rosso. Namnet ”Volpolo” är en hyllning till den inhemska druvsorten Volpola som förekommer i odlingsområdet.

Doften är diskret och öppnar snart upp sig med finstämda kryddiga toner och mörka frukter som svarta vinbär och mörka körsbär med inslag av örter, rosmarin och cederträ. Smaken ä fyllig, lång och intensiv med silkeslena tanniner, fräsch syra och elegant förfining.

”The Podere Sapaio Bolgheri Rosso Volpolo is a terrific value. The bouquet opens carefully, first showing violet, iris root, dark cherry and potting soil. There are background tones of birchwood and cedar. I say buy this wine by the case, not the bottle.”
– Robert Parker Wine Advocate

Passar perfekt till eleganta rätter med lamm, kalv, vilt och nötkött eller rustika pastarätter.

Årgång 2021
Druvor70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 15% Petit Verdot
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 235 kr, Magnum 470 kr


Professionella betyg och utmärkelser:– 3 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 93 poäng av Robert Parker Wine Advocate
– 93 poäng av Luca Maroni
– 92 poäng av Wine Spectator Magazine
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
– 92 poäng av James Suckling
– 16,5/20 poäng av Vinum Wine Magazine
– 95 poäng av Raffaele Vecchione – WinesCritic.com
– 3/4 viti ”One of the best wines” i Guida ai Vini d’Italia Vitae – Italian Sommelier Association

Podere Sapaio

”Super Tuscan-viner som ger ett hänförande uttryck för Bolgheris terroir med sin stilfulla elegans”

Bolgheri | Vinmakare Carlo Ferrini & Alessandro Nannelli

Podere Sapaio föddes 1999, efter att grundaren Massimo Piccin övertygat sin familj att hjälpa honom att investera i vinmark i Bolgheri. Massimo, född i Veneto, hade alltid känt en djup passion för vin och ville fokusera på denna passion i sitt eget högkvalitativa vinprojekt.

Från början bestod vingården av endast 10 hektar mark, mestadels åkermark, som angränsade till en gammal bondgård utanför byn Castagneto Carducci. Året därpå började Massimo omedelbart att plantera vingårdar i området och 2004 förvärvades ytterligare 9 hektar vingårdar i Bibbona, ett litet område precis utanför Bolgheri DOC.

Podere Sapaio täcker i dag ett område på 40 hektar, varav 25 hektar är vingårdar planterade med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. De två Super Tuscan-viner som tappas går under etiketterna ”Sapaio” och ”Volpolo”, viner som rönt stora internationella framgångar det senaste årtiondet och som kvalitetsmässigt konkurrerar med de mest exklusiva namnen i Bolgheri.

”Sapaio”, som är vingårdens flaggskepp, har sedan 2015 tappats som Toscana IGT i stället för Bolgheri DOC. Avgörande för det har varit den mycket höga kvaliteten och potentialen i druvorna från Bibbona och flexibiliteten i att kunna använda druvor från båda delar av egendomen i vinet. Vingårdens andravin ”Volpolo” har behållit Bolgheri DOC-beteckningen.

Havet ligger mindre än 10 kilometer bort och bidrar till ett exceptionellt klimat för druvodling, ett helt avgörande inslag i detta område. I Podere Sapaios vingårdar brukas ekologiska jordbruksmetoder och allt från skörden till urvalet av druvklasar i vinframställningen görs för hand. Vingårdarna har planterats under överinseende av Carlo Ferrini och har en densitet på cirka 7500 plantor per hektar. Uppbindningen består av dubbel cordon 45-50 cm från marken, vilket gör att vinstockarna bibehåller en sund balans mellan löv och frukt.

Innovation och passion är de två grundläggande principerna i Podere Sapaios vinframställningsfilosofi, tillsammans med stor respekt för terroiren och en noggrann användning av teknik utan att glömma vikten av att bevara traditioner.

Det finns inget exakt fastställt koncept med årgångsviner på Podere Sapaio. Blandningarna av de olika druvorna i vinerna utgår i stället från druvornas unika egenskaper varje år och en noggrann tolkning av dessa för att skapa viner som uttrycker sin bästa karaktär.

Vinmakarens hemsida: www.sapaio.it

Hem | Våra viner