Våra viner

Italien – Veneto

Corte Fornaledo

Småskaligt producerade gourmetviner från höjderna i Valpolicella Classico

Purano, Valpolicella | Vingården | Vinmakare Giacomo och Francesco Borghetti

Röda viner
Valpolicella Classico Superiore
Valpolicella Ripasso Classico Superiore
Amarone della Valpolicella Classico
Amarone della Valpolicella Classico Riserva
Verona IGT Rosso

Söta viner
Recioto della Valpolicella Classico

Valpolicella Classico Superiore

Classico Superiore från Corte Fornaledo är ett robust och balanserat vin fullmatat med skön frukt och förhållandevis kraftfullt för en Valpolicella Classico.

Färgen är rubinröd och doften är komplex och intensiv av mogna körsbär och röda frukter samt toner av vanilj och tobak. Smaken är varm, välbalanserad och domineras av mörk frukt och robusta tanniner. Lång ihållande eftersmak.

Gott att matcha med pastarätter, pizza, charkuterier eller rätter med rött kött.

Årgång 2015
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 170 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Fyllig, elegant och ljuvligt mörkfruktig ripasso av hantverksmässig kvalitet, som bara produceras i några tusen flaskor varje år.

De handskördade druvorna väljs ut noggrant på senhösten och torkas under en kortare period för att berika vinet med smaker. I februari året efter skörden äger ”ripasso”-metoden rum genom att vinet jäses en andra gång med druvskalen från Amarone-framställningen, en process som tillför vinet stor komplexitet och struktur. Vinet lagras därefter 30 månader i ekfat innan det får vila på flaska.

Färgen är mörkt rubinröd och doften är intensivt mörkfruktig med tydliga inslag av körsbär, plommon, röda frukter och fattoner. Stor, varm och fyllig smak av körsbär, russin, vanilj och choklad med välintegrerade tanniner och en lång ihållande finish.

Ett vin som med fördel luftas minst en timme och njuts i glaset. En utmärkt följeslagare till eleganta och smakrika rätter av rött kött, vilt och till mogna ostar.

Årgång 2017
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 190 kr, Magnum 380 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Traditionell, fyllig och mycket smakrik Amarone på naturligt torkade druvor. De noga utvalda solmogna druvorna och omsorgsfull lagring hela 48 månader i stora franska och slavonska ekfat ger ett kraftfullt men samtidigt balanserat vin.

Färgen är intensivt rubinröd. Doften är komplex, intensiv och kryddig, med utvecklande aromer av mörk frukt, kola och fat. Robust och balanserad smak med varma mörkfruktiga toner, mjuka tanniner och en intensiv, ihållande eftersmak.

Underbart ”meditationsvin” men passar också fint med kraftigare kötträtter, grytor, stekar och vilt, lagrade ostar eller Valpolicellas lokala specialitet Risotto con Amarone.

Årgång 2016
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 360 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

Amarone riserva är ett ljuvligt ”meditationsvin” som mognat hela 8,5 år på ekfat och vunnit komplexitet, mjukhet och elegans.

Amarone riserva luftas med fördel i minst en till två timmar för att utvecklas till fullo. Ett vin att njuta i glaset vid speciella tillfällen.

Årgång 2009
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 840 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Verona IGT Rosso

Verona IGT Rosso från Corte Fornaledo är ett fylligt och välbalanserat vin med elegant charm och fullpackat med mörka frukter. Med ursprung i det vackra Valpolicellaområdet i Veneto är denna IGT Rosso vinmakarens eget uttryck för gårdens viner.

Vinet framställs av druvor från vulkanisk och mineralrik jord intill vingården. Druvorna torkas före pressning för att ge fin koncentration och vinet lagras på amerikanska ekfat i hela 42 månader.

Doften är komplex och kryddig med utvecklande aromer av körsbär och mörk frukt. Smaken är fyllig och intensiv, där mörka frukter rundas av med mjuka vaniljtoner. Välbalanserat och strukturerat med fina tanniner.

Ett vin som med fördel luftas minst en timme och njuts i glaset. Utmärkt som ett gourmetvin i glaset eller till rött kött, grytor, vilt, och lagrade ostar.

Årgång 2015, 2016, 2017
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 210 kr, Magnum 415 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Recioto della Valpolicella Classico DOCG

Recioto är det historiska vinet från Valpolicella, ett ljuvligt sött vin på torkade druvor som njutits av kungar, kejsare och poeter så långt tillbaka som 2 000 år. Ett vin som måste upplevas.

Namnet Recioto kommer av ”recie” som betyder öron på Verona-dialekt. Det är också ”öronen” på druvklasarna, det vill säga de druvor som sticker ut och har fått mest sol, som man traditionellt har plockat för att göra detta söta, röda vin.

Druvorna skördas för hand och torkar naturligt i trälådor under 90-100 dagar före varsam pressning och jäsning. Vinet vilar minst 18 månader på ekfat.

Färgen är djupt rubinröd. Doften är fyllig med intensivt fruktiga aromer av björnbär, plommon och mörka körsbär. Smaken är rund och komplex med inslag av plommon, körsbär, mogen röd frukt, varma toner av honung, viss kryddighet och en lång eftersmak med ekfatsvanilj.

Recioto är fantastiskt gott att njuta som den är, till halvsöta och söta desserter gärna med choklad och till ostbrickan.

Årgång 2017
DruvorCorvina Veronese, Corvinone, Rondinella
FörpackningFlaska 500 ml
Pris exkl momsFlaska 215 kr


Professionella betyg och utmärkelser:

Corte Fornaledo

”Småskaligt producerade gourmetviner från höjderna i Valpolicella Classico”

Marano, Valpolicella | Vinmakare Giacomo och Francesco Borghetti

På en lugn och avskild plats uppe i bergen ovanför den gamla byn Purano i Fumanedalen finner man vingården Corte Fornaledo som drivs av de två bröderna Giacomo och Francesco Borghetti.

Från vingården och dess odlingar på 450 meters höjd har man en hisnande utsikt över hela den omgivande dalen och Prognidalen. Här, ovanför dalgångens kända ”dimridå”, finner man optimala förutsättningar både för solmogna druvor och för torkning av druvorna till Amarone- och Reciotovinerna.

Vinmakarnas filosofi är tydlig; en småskalig produktion med stor entusiasm och passion för att skapa viner av högsta kvalitet och med unika smaker. Vinerna är fyllda av frukt, kraft och en tydlig elegans som gör dem perfekta för den som vill ha det där extra. Vinerna släpps aldrig på marknaden förrän de anses perfekta att njuta.

Corte Fornaledo producerar endast ca 15 000 flaskor per år och förekommer på några av de bästa restaurangerna i Italien. Vingården är stolt över att vara oberoende av de stora vinmarknaderna i världen och basera sin framgång enbart på konsumenternas upplevelser.

www.cortefornaledo.it

Hem | Våra viner