Italien –
Trentino-Alto Adige (Sydtyrolen)
Gump Hof
Viner med härlig komplexitet, krispig fräschör och unik smakprofil från en av Sydtyrolens erkänt bästa vinmakare
Völs am Schlern | Vingården | Vinmakare Markus Prackwieser
”Kunskapen som har förvärvats, vår egen erfarenhet, tid och tålamod samt finslipningen av en oberoende smakprofil leder alla till att landskapets karaktär återspeglas i våra viner – och vinodlaren”.
– Markus Prackwieser, Gump Hof
Vita viner
Pinot Blanc/Weissburgunder ”Mediaveum”
Sauvignon Blanc ”Mediaveum”
Sauvignon Blanc ”Praesulis”
Gewürztraminer ”Praesulis”
Röda viner
Vernatsch ”Mediaveum”
Pinot Noir
Pinot Noir ”Praesulis”
Pinot Noir Riserva ”Renaissance”
Söta viner
Passito Cuvée ”Tandaradei”

Pinot Blanc/Weissburgunder ”Mediaveum”

Ett fräscht och krispigt vin med uttrycksfulla dofter och smaker från svala vingårdslägen i södra Isarco-dalen. Vinet har mognat i ståltank på jästfällningen för att förstärka smak och komplexitet.
Färgen är ljust halmgul med grönaktiga toner. Doften är rik och generös med färska citrusfrukter, saftigt äpple och krispigt päron, persika, antydan till aprikos, blommor och nötter. Smaken är fräsch och komplex med en medelhög syra, uttalad fruktighet och bra längd.
Utmärkt att njuta som aperitif och passar perfekt till charkuterier, vegetariska rätter, rätter med fisk och skaldjur, fågel eller till milda ostar. Rekommenderas varmt till en smakrik skaldjursrisotto.
Årgång | 2022 |
Druvor | Pinot Blanc / Weissburgunder |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:




– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 93 poäng i Falstaff Weinguide
– 3/4 viti ”One of the best wines” i Guida ai Vini d’Italia Vitae – Italian Sommelier Association
”Aromer av mogen fruktträdgård, bröddeg och torkade alpörter dyker sakta upp i glaset. Rund och raffinerad, den medelfylliga smaken visar moget gult päron, gyllene äpple och en hint av hasselnöt tillsammans med frisk syra.” – Kerin O’Keefe
– 92 poäng av Wine Enthusiast Magazine
Sauvignon Blanc ”Mediaveum”

Ett fräscht, tätt sammansatt vin med levande syra som trots sin ungdom har en rik doft- och smakupplevelse och är ett utmärkt matvin. Vinet har mognat i ståltank på jästfällningen för att förstärka smak och komplexitet.
Färgen är ljust halmgul med grönaktiga toner. Doften och smaken går i typisk Sauvignon Blanc-stil med tydliga inslag av aromatiska örter, nässlor, krusbär, tropiska frukter och citrus. Smaken är rik och bär tydliga toner av grapefrukt, passionsfrukt, mango och grön paprika. En levande syra och den mineraliska bakgrunden ger en härlig munkänsla och en lång, frisk eftersmak.
Utmärkt som smakrik aperitif, som följeslagare till fisk- och skaldjursrätter såsom hummer, räkor och ostron, vegetariska rätter såsom getostsallad, kronärtskocka eller grillad zucchini med en örtig yoghurtsås, sparrisrisotto eller en klassisk torskrygg med brynt smör och färsk sparris. Till ostbrickan matchas vinet med fördel med syrliga ostar som feta eller chèvre.
Årgång | 2022 |
Druvor | Sauvignon Blanc |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:


– 92 poäng i Falstaff Weinguide
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation
Sauvignon Blanc ”Praesulis”

Sauvignon Blanc ”Praesulis” är ett runt, elegant vin med lång eftersmak som på ett imponerande sätt lyfter fram kvaliteten i vita viner från Sydtyrolen.
Druvorna skördas för hand från gårdens odlingar i Isacodalen på 450-550 meters höjd. Vinet jäser till 1/3 i träfat och lagras ofiltrerat först 8 månader i ståltank och därefter 6 månader i träfat.
Stor doft av aromatiska örter, krusbär, grapefrukt, nässlor, vit frukt och citrus. Smaken är rund, saftig och fräsch med en mineralisk konsistens och utmärkt uthållighet i eftersmaken.
”Tangy and crisp, this Sauvignon has aromas of citrus, elderflower, alpine herb and wet stone. Savory and vibrant, the juicy palate features ripe yellow stone fruit, white grapefruit and pineapple alongside crisp acidity. Saline mineral notes further energize the finish.”
– Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast Magazine
Utmärkt till smakrika rätter med grillad fisk, smörstekt sparris, örtiga kycklingrätter, skaldjursrisotto, sushi eller pastarätter med skaldjur.
Årgång | 2020 |
Druvor | Sauvignon Blanc |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:






– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 4:e plats i Italiens nationella Sauvignon Experience
– 92 poäng i Falstaff Weinguide
– 92 poäng av Wine Enthusiast Magazine
– 91 poäng av Antonio Galloni, Vinous.com
– 94 poäng i ”Guida essenziale ai vini d’Italia” Doctor Wine by Daniele Cernelli
Gewürztraminer ”Praesulis”

Gewürztraminer ”Praesulis” är ett mycket aromatiskt vin med dofter av rosenblommor, akaciahonung och litchi. Honung, blommor och kryddighet fyller gommen och de perfekt integrerade alkoholhaltiga tonerna gör detta till ett vin med stor balans och behaglighet.
Vinet har jäst och lagrats i ståltank i 8 månader.
Passar utmärkt till det asiatiska köket, till många olika rätter med inslag av lätt sötma såsom pumpa eller som en spännande matchning till ostbrickan.
Årgång | 2021 |
Druvor | Gewürztraminer |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:


– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 91 poäng i Falstaff Weinguide

Vernatsch ”Mediaveum”

Vernatsch (Schiava på Italienska) är en av de två ursprungliga blå druvorna från Sydtyrolen. I rätt händer ger druvan fräscha och uttrycksfulla viner i lätt, Pinot Noir-liknande stil att drickas till såväl vardag som till den bättre middagen.
Druvorna till detta härligt svala vin växer i södra Isarcodalen på en höjd av 400-480 meter över havet, där de kalkrika jordarna och de fallande vindarna från Dolomiterna bidrar till vinets karaktär. Skörden sker helt för hand och efter fermentering lagras vinet till 1/3 i använda träfat cirka 6-8 månader fram till buteljering.
Ljust rubinröd i glaset. Doften är lätt kryddig med känsliga körsbärstoner och röda frukter. Smaken är fräsch och delikat med syrliga körsbärstoner och inslag av färska hallon och örter.
Utmärkt till charkuterier, förrätter och buffémat, lättare rätter med vitt kött och fågel, grillad fisk och ostar.
Årgång | 2021 |
Druvor | Vernatsch / Schiava |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:



– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 91 poäng i Falstaff Weinguide
– 16,5/20 poäng av Jancis Robinson
Pinot Noir

Pinot Noir är ett fräscht och uttrycksfullt vin som visar på stor finess genom sina eleganta lager av dofter och smaker.
Detta fräscha och svala vin har formats av de kalkrika jordarna och svalkande vindar från högt belägna vingårdar i Dolomiterna. Lagring på träfat i 12 månader ger vinet försiktigt kryddiga fattoner och en mjuk avrundning.
Doften är finstämd och öppnar sakta upp med röda och svarta bär, körsbär, viol och lätt peppriga nyanser. Smaken är ren och elegant med lager av saftig med mogen frukt, mjuka tanniner och ett långt avslut.
Passar utmärkt att njuta i glaset eller till rätter med lamm och vilt, eleganta rätter med rött kött och milda till mellanlagrade ostar.
Årgång | 2021 |
Druvor | Pinot Noir |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:
Pinot Noir ”Praesulis”

Pinot Noir ”Praesulis” är ett elegant, harmoniskt vin som är rent och finessrikt i sitt uttryck med en stor smakrikedom.
Det svala vinet har formats av de kalkrika jordarna, fallande vindar från Dolomiterna och en varsam ekfatslagring i 12 månader.
Doften är intensiv av röda och svarta bär, violer, fjällblommor och lätta toner av körsbär med peppriga nyanser. Smaken är fräsch och saftig med mogen frukt, mjuka välintegrerade tanniner och ett harmoniskt avslut.
Passar utmärkt till svamprisotto, örtiga rätter med lamm och vilt, vildfågel, eleganta rätter med rött kött och milda till mellanlagrade ostar.
Årgång | 2020 |
Druvor | Pinot Noir |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:



– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 3/4 viti ”One of the best wines” i Guida ai Vini d’Italia Vitae – Italian Sommelier Association
– 93 poäng i Falstaff Weinguide
Pinot Noir Riserva ”Renaissance”

Rubinröd färg. Intensiv och mycket tilltalande doft som öppnar med rökiga kryddiga toner, sedan utvecklad björnbärsfrukt och lite te. Smaken har massor av mogen frukt och gripande, fina tanniner, kroppen är fyllig och eftersmaken lång.
Ett meditationsvin för älskare av Pinot Noir eller en utmärkt matchning till lamm och eleganta kötträtter.
Årgång | 2016 |
Druvor | Pinot Noir |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |

Professionella betyg och utmärkelser:


– 94 poäng i Falstaff Weinguide
– 4/5 grappoli ”High level Wine” i Guida Bibenda – Italian Sommelier Foundation

Passito Cuvée ”Tandaradei”

”Tandaradei” är ett härligt dessertvin på en blend av tre vita druvsorter däribland den aromatiska Gewürztraminer. Druvorna får torka på vinstockarna och efter skörd i december jäser och lagras vinet på små träfat i två år.
Resultatet är ett gyllengult dessertvin med aromer av russin och kanderade aprikoser, torkad persika, vanilj och lätta örttoner. Smaken är söt, elegant och balanserad med en harmonisk syra som ger en perfekt kombination med många söta rätter och ädelost.
Namnet ”Tandaradei” kan spåras tillbaka till Walther von der Vogelweide, en sydtyrolsk poet, som fångade näktergalens sång i dikten ”Under der linden”.
Årgång | 2011 |
Druvor | 50% Pinot Blanc, 35% Sauvignon Blanc, 15% Gewürztraminer |
Förpackning | Flaska 375 ml |
Pris exkl moms | Fråga oss om aktuellt pris |


Gump Hof
”Viner med härlig komplexitet, krispig fräschör och unik smakprofil från en av Sydtyrolens erkänt bästa vinmakare”
Völs am Schlern | Vinmakare Markus Prackwieser
Gården Gump Hofs historia går tillbaka till 1500-talet och i mer än 200 år har familjen Prackwieser ägt egendomen. Dess odlingar ligger vackert belägna vid de branta sluttningarna på 400-850 meters höjd i södra Eisackdalen (Valle Isarco) vid foten av Schlern (Sciliar)-massivet nära Bolzano.
Markus upptäckte sin kärlek till vin i mitten av 1990-talet och år 2000 tog han över denna historiska familjeegendom från sin far Johann. Markus framställer vin med stor respekt för miljön, med typiska druvsorter som odlas och med klassiska odlingsmetoder men hämtar också sin inspiration från utlandet inte minst från Bourgogne och Loiredalen.
Den kalkrika moränjorden på vingårdarnas sluttningar, de ljumma vindarna från Gardasjön som blåser under dagen och de friska vindarna från Dolomiterna som kyler vinstockarna om natten främjar den långsamma mognaden och resulterar i komplexa viner med stor arom och krispig fräschör.
Vingårdarnas branta sluttningar gör att skötseln av vinrankorna och skörden är ett mödosamt arbete för hand. I vingårdarna odlas främst Pinot Blanc, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc och Pinot Noir.
Kunskapen om vinframställning som inhämtats över generationer tillsammans med Markus egen erfarenhet, tid, tålamod och en nyfiken förädling av druvorna har burit frukt. Vinerna återspeglar landskapets karaktär liksom vinmakarens och bär på en oberoende smakprofil som i dag kännetecknar Gump Hof.
Tillsammans med Günther Kerschbaumer från Köfererhof och Christian Plattner från Ansitz Waldgries bildar Markus Prackwieser ”vintrion” i Alto Adige som utbyter information, samråder med varandra och utnyttjar synergier.
Vinmakarens hemsida: www.gumphof.it