Våra viner

Italien – Piemonte

Simone Scaletta

Eleganta viner från Barolo i en fruktig och angenäm stil

Manzoni di Monforte d’Alba | Vingården | Vinmakare Simone Scaletta

Röda viner
Langhe Nebbiolo DOC ”Autin ‘d Madama”
Barolo DOCG ”Chirlet”
Barolo DOCG Riserva

Langhe Nebbiolo DOC ”Autin ‘d Madama”

Generös, välbalanserad och sammetslen Langhe Nebbiolo med finstämda aromer av vildros och röda frukter. Den fina syran tillsammans med komplexa smaker och greppande tanniner gör vinet till ett utsökt matvin.

Intensiv rubinröd färg med ljusröda reflektioner. Doft av rosor, körsbär och röda frukter som hallon och tranbär med en lätt kryddighet och diskreta vaniljtoner. Smaken är välbalanserad, fyllig till medelfyllig med finstämda aromer av röda frukter, körsbär och försiktiga fattoner som bidrar till struktur och djup. Frisk och behagligt fruktig eftersmak med rundade tanniner.

Utmärkt till svamprisotto, tryffelpasta, örtkryddat lamm, mustiga rätter med vilt och rött kött eller till lagrade ostar.

Årgång 2019
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningMagnum 1 500 ml
Pris exkl momsMagnum 425 kr



– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 92 poäng av Raffaele Vecchione – WinesCritic.com

Barolo DOCG ”Chirlet”

En Barolo med rik och komplex karaktär som kombinerar den feminina elegansen av kryddiga, blommiga aromer av skogens frukter med den fasta och avgörande styrkan hos dess tanniner.

Rubinröd färg med granatröda reflektioner. Doften öppnar upp med fräscha inslag av små röda frukter, toner av undervegetation, torkad ros, violer, blåbär, balsamico och kryddiga nyanser. Smaken är rik, komplex och harmonisk med röda bär, körsbär, lakrits, tryffel och behagliga fattoner. Fina tanniner och en markerad syra bidrar till vinets elegans.

Utmärkt till rätter med vilt, rött kött, mustiga grytor eller lagrade ostar.

Årgång 2016
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 360 kr




– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 17/20 poäng av Vinum Wine Magazine
– 91 poäng av Raffaele Vecchione – WinesCritic.com

”Syrliga tranbär, röda vinbär och saftigt granatäpple blandas i doften, tillsammans med inslag av färsk salvia, timjan och en subtil underton av kanelbark och torkade höstlöv. Smaken är solid och välarbetad och visar upp en kärna av livfulla röda körsbär, hallon och röda vinbär, med stöd av en ryggrad av livlig syra. Välstrukturerad, med ett sista lyft på avslutningen.”
– Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast Magazine

Barolo DOCG Riserva

En välbalanserad och aromatisk Barolo Riserva med stor komplexitet och finess. Omsorgen i vingården och 5 års mognad i källaren har gjort detta till ett generöst och njutbart vin för speciella tillfällen och eleganta maträtter. Endast omkring 2 300 flaskor produceras årligen.

Intensiv rubinröd färg med granatröda reflektioner. Finstämda dofter av små röda frukter, körsbär, balsamico, choklad, rostad ek, mocka och kryddor. Smaken är varm och mjuk, rik och komplex med toner av röda frukter, körsbär, lakrits och choklad. En fin syra och mjuka tanniner ger vinet balans och en lång, elegant avslutning.

Utmärkt till rätter med lamm, vilt, rött kött, mustiga grytor eller lagrade ostar.

Årgång 2016
Druvor100% Nebbiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 395 kr



– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso
– 93 poäng av Raffaele Vecchione – WinesCritic.com

”Doften öppnar med aromer av tobak, rostade kaffebönor och rostad ek. Den tätt lindade gommen erbjuder katrinplommon, espresso och kryddor tillsammans med självsäkra tanniner som leder till en koncentrerad avslutning.”
– Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast Magazine

Simone Scaletta

”Eleganta viner från Barolo i en fruktig och angenäm stil”

Manzoni di Monforte d’Alba | Vinmakare Simone Scaletta

På de gröna slätterna nära Monforte d’Alba verkar vinmakaren Simone Scaletta och hans familj med stor passion och enligt filosofin ”Working the land is hard, but it bears good fruit”.

Simone är framstående bland en generation nya vinmakare i Langhe. Utan några tidigare ägor i familjen hoppade han djärvt av sitt jobb i Turin för att följa drömmen om att bygga upp sin egen vingård i hjärtat av Monforte d’Alba och att producera viner av högsta klass. Efter åtta år av uppbyggnad och med obeveklig vilja kunde Simone tappa vingårdens första årgång 2003 och vinerna har sedan dess nått stor uppskattning.

I dag förfogar den energiska vinmakaren över fem hektar vinodlingar med Barbera, Dolcetto och Nebbiolo i områdena Bussia och Bricco San Pietro. Simone utövar en typ av vinodling som tar fasta på markens kvalitet, områdets biologiska mångfald, den miljömässiga hållbarheten samt bevarande av landskapet. Genom naturliga agronomiska metoder hålls mekaniska ingrepp i vingården på ett minimum.

Vingården producerar klassiska viner för området på ett modernt och hållbart sätt, med ett urval av de bästa druvorna som förädlas med stort kunnande i vinkällaren. Användningen av de senaste enologiska teknikerna tar fram det bästa ur druvorna, i kombination med erfarenhet och tillämpningar från de som förde vidare traditionen av vinmakande i området.

För att varje vin ska få uttrycka sin speciella individualitet fullt ut sker jäsning med naturliga jästar och ingen filtrering görs. Användningen av fat för lagring respekterar traditionen och både 600 liters och 3 000 liters fat används. Filosofin är, att fatmognaden ska vara en delikat förfining och perfektion av vinet, som aldrig ska dominera eller undergräva de typiska egenskaperna hos druvsorten och vinet. Vin skapas av landet, inte i källaren.

De vackra etiketter som pryder flaskorna växte fram efter ett slumpmässigt möte med konstnären Stefano Frassetto, som ledde till såväl vänskap som ett långt samarbete. Etiketterna lyfter på ett elegant och unikt sätt andan i vinkällaren såväl som den särpräglade karaktären hos vart och ett vinerna.

Resultatet av Simones hårda arbete är mycket välgjorda, klassiska viner med härlig frukt och karaktär, gjorda med stor respekt för ursprung och områdets karaktär.

www.simonescaletta.it/en/

Hem | Våra viner