Våra viner

Italien – Toscana

Poggio la Luna

Biodynamiskt framställda viner från Maremma

Scansano, Maremma | Vingården | Vinmakare Elisabetta Tommasoni

Vita viner
Toscana-IGT-Bianco ”L’una”

Mousserande vita viner
Toscana IGT Frizzante ”White Lunatica” (Pet Nat)

Mousserande roséviner
Toscana IGT Rosato Frizzante ”Lunatica” (Pet Nat)

Roséviner
Maremma DOC Rosato ”Diana”

Röda viner
Toscana IGT ”Vin della Luna” governo
Toscana IGT Rosso ”Lunaia” Super Tuscan
Maremma Toscana Rosso ”L’una rossa” Ciliegiolo
Toscana IGT ”Cocciuto” vinifierad i lergodsamfora
Morellino di Scansano DOCG

Toscana IGT Bianco ”L’una”

”L’una” är ett mjukt, runt, medelfylligt och fruktigt vitt vin från Maremma på en blend av druvorna Chardonnnay och Viognier.

Doft av gula frukter, örter och acaciahonung. Frisk och medelfyllig smak av mogen frukt med lång och fruktig finish.

Ett trevligt aperitifvin med fin, rund smak och medelhög syra. L’una är också ett mångsidigt matvin som passar perfekt med risotto, pastarätter, napolitansk pizza, stekt fisk, soppor eller ostar som parmesan, comté och gruyère.

Årgång 2022
Druvor50% Chardonnay, 50% Viognier
Alkoholhalt13,5%
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 135 kr

Toscana IGT Frizzante ”White Lunatica” (Pet Nat)

Nyhet! Nu har ”Lunatica” eller ”tuttvinet” som det populärt kommit att kallas kommit i en frisk, fräsch variant gjord på Viognier!

Lunatica är härligt somrig och läskande, med en lätt bubblighet. Vinet är biologiskt framställt helt utan onödiga tillsatser och dess fina bubblor kommer från en andra jäsning i flaskan.

Vinet har en inbjudande gul-orange färg och är lätt dimmigt av jästfällningen om flaskan skakas försiktigt. Doften är frisk med inslag av persika, aprikos och honung med en antydan till brödighet. Smaken är fräsch och samtidigt fyllig med toner av mandarin, aprikos och tropiska frukter, med en behaglig brödighet från jästfällningen.

Passar utmärkt att njuta kyld som aperitif.

Årgång 2021
Druvor100% Viognier
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr

Toscana IGT Rosato Frizzante ”Lunatica” (Pet Nat)

”Lunatica” är en härligt somrig och läskande Pet Nat framställd på Sangiovese. Vinet är biologiskt framställt helt utan onödiga tillsatser och dess fina bubblor kommer från en andra jäsning i flaskan.

Lunatica är intensivt rosa och lätt dimmigt av jästfällningen om flaskan skakas försiktigt. Doften har intensiva aromer av kvitten, aprikos och grapefrukt med en antydan till brödighet. Smaken är fräsch och samtidigt fyllig med toner av bland annat citrus och grapefrukt, med en behaglig brödighet från jästfällningen.

Passar utmärkt att njuta kyld som aperitif eller med en rad olika maträtter då vinet är mångsidigt.

Årgång 2021
Druvor100% Sangiovese
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr

Maremma DOC Rosato ”Diana”

Ett härligt fruktigt rosévin från Toscanas soliga kust på druvorna Sangiovese och Ciliegiolo.

Ljus och fyllig körsbärsrosa färg. Dofter av vilda jordgubbar och hallon mellan blommiga toner av ljusrosa. Smaken har en fruktig karaktär av hallon och jordgubbar, med en fin fyllighet som som livas upp av fräschör.

Perfekt som aperitif och ett bra matvin som passar utmärkt till förrätter med fisk, smakrik risotto, salami, ljust kött, vegetariska rätter och desserter.

Årgång 2020
DruvorSangiovese och Ciliegiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 125 kr

Toscana IGT ”Vin della Luna” governo

”Vin della Luna” är ett medelfylligt och välbalanserat vin framställt med den s.k. governo-metoden, som innebär att delar av druvorna separeras vid skörd och lufttorkas. De torkade druvorna, rika på socker och smak, tillsätts sedan det färdiga vinet och en andra jäsning äger rum.

Governometoden användes för första gången 1837 i Chianti för att göra vin som är koncentrerat på krispig, behaglig och livlig frukt.

Ljust rubinrött med omedelbart intensiva aromer av vilda bär. Det sveper sedan runt gommen och avslöjar en välbalanserad smak av körsbär och plommon, mjuka tanniner och en behaglig syra.

Passar till rätter av lamm, nöt och vilt eller till ost- och charktallriken.

Årgång 2020
Druvor100% Sangiovese
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr


– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso

Toscana IGT Rosso ”Lunaia” Super Tuscan

”Lunaia” är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra att njuta i glaset som till en lång rad rätter. Vinet är biologiskt framställt helt utan onödiga tillsatser och etiketten är en hyllning till ugglan Lunaia, som sedan några år tillbaka håller vinmakaren sällskap under arbetet i vinkällaren.

Denna fylliga och komplexa Super Tuscan är en blend av Sangiovese från 50-åriga vinstockar och Merlot från kullarna intill vingården, som nattetid svalkas av nordvästliga vindar som ger druvorna en långsam mognad.

Rubinröd färg med violetta toner. Doften är intensiv av röda bär och smaken är fyllig och kraftfull med röda bär och mörka frukter, välbalanserade tanniner och syra. Eftersmaken är behagligt mjuk och kvardröjande.

Passar utmärkt att njuta i glaset eller till smakrika pastarätter och pizzor, stekt eller grillat rött kött, grytor och vilt.

Årgång 2020
DruvorSangiovese, Merlot
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 160 kr

Maremma Toscana Rosso ”L’una rossa” Ciliegiolo

”L’una rossa” är gjord på druvan Ciliegiolo, genetiskt besläktad med Sangiovese och uppkallad efter det italienska ordet för ”körsbär”. Ciliegiolo har en mer kryddig, fruktig och mindre syrarik karaktär än sin släkting.

Vinet är ljust rubinrött med violetta reflektioner och doften har de typiska härliga tonerna av körsbär som gett druvan namnet. Smaken är varm, mjuk och fullstrukturerad med sammetslena tanniner.

L’una rossa passar utmärkt njuta som den är eller till pastarätter, pizza och en stor variation av Italiensk mat.

Årgång 2020
Druvor100% Ciliegiolo
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr

Toscana IGT ”Cocciuto vinifierad i lergodsamfora

Naturlig vinifiering med inhemska jästar i amfora lerkrukor ger detta vin på Petit Verdot dess rena och naturliga uttryck. Ett vin för speciella tillfällen.

”Cocciuto” betyder på Italienska ungefär, fritt översatt av vinmakerskan; envis och samtidigt jordnära.

Framställningen av vinet i terrakottaamforor gör det möjligt att bevara och uttrycka druvornas egenskaper på bästa möjliga sätt. Terrakottan är ett naturmaterial som till skillnad från trä inte släpper ifrån sig aromer eller ändrar vinets karaktär, så att det behåller sin fulla potential och identitet. Under maceration och mognadslagring blir vinet naturligt mikrosyresatt.

Vinet ligger kvar i amforan i 14 månader, varefter det buteljeras för hand utan att genomgå filtrering.

Intensivt rubinröd färg. Doften är fruktig med kryddiga, druvtypiska toner, örter, mörka bär och björnbär. Smaken är fyllig och generöst rödfruktig med fina inslag av björnbär. Strukturerat och fin balans mellan syra och tanniner. Lång och ihållande finish.

Passar utmärkt till kraftigare rätter av nöt och vilt, framför allt grillat eller grytor. Även gott till lamm med smakrika tillbehör och till mellanlagrade ostar.

Årgång 2020
Druvor100% Petit Verdot
FörpackningFlaska 750 ml
Pris exkl momsFlaska 220 kr

Morellino di Scansano DOCG

Morellino di Scansano görs på mogna, handskördade Sangiovesedruvor från odlingar runt den lilla staden Scansano i det kustnära distriktet Maremma i sydvästra Toscana. Morellino är det lokala namnet på Sangiovese och Morello betyder ungefär ”det lilla körsbäret”.

Vinet är välbalanserat och lagom tanninrikt med mustiga dofter av mörk frukt, balsamico och örter.

Med sin intensiva, fylliga smak passar vinet perfekt till smakrika pastarätter och pizzor, stekt eller grillat rött kött, grytor och vilt.

Årgång 2021
Druvor100% Sangiovese
FörpackningFlaska 750 ml, Magnum 1 500 ml
Pris exkl momsFlaska 155 kr, Magnum 295 kr


– 2 Bicchieri i Vini d’Italia Gambero Rosso

Poggio la Luna

”Biodynamiskt framställda viner från Maremma”

Scansano, Maremma | Vinmakare Elisabetta Tommasoni

Den ekologiska vingården Poggio La Luna grundades och förvaltas av den kvinnliga vinmakerskan Elisabetta Tommasoni med stöd av hennes två söner Filippo och Andrea.

Poggio La Luna ligger i hjärtat av Maremma i Toscana, i en fortfarande oförorenad miljö, där vinrankor och olivträd odlas utan bekämpningsmedel och där bin gör sin dyrbara nektar utan rädsla för insektscider. Vingårdarna är belägna nära Scansano, i Morellino di Scansano DOCG, ett kuperat område inte långt från havet.

Redan som barn föredrog jag att leka i trädgården snarare än med dockor. Denna kärlek till växter och djur har stannat hos mig, och även om mitt arbete höll mig kvar i staden, lämnade mitt hjärta aldrig landsbygden. År 2012 flyttade jag slutligen definitivt till Maremma i Scansano, där jag började odla vinstockar och olivträd. Förutom att omge mig med djur: hundar, katter, åsnor, höns och gäss. Det har verkligen inte varit lätt att hitta en plats för mig själv i denna mansdominerade miljö. Jag har varit tvungen att förtjäna andra jordbrukares respekt på fältet. Jag mötte inledningsvis en hel del misstro, skepsis och kanske en gnutta hån. Men min envishet vann till sist” – Elisabetta Tommasoni

www.poggiolaluna.it

Hem | Våra viner